Србија

ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ ИСПРЕД СКУПШТИНЕ: Народ се дигао, Србија се буди (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Данас је у 14 часова, како је раније и најављено, започет протест музичара, фотографа, угосистеља и фризера, испред Скупштине града Београда.

Према слободној процени, више десетина грађана из целе Србије окупило се данас испред Скупштине града Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Окупљени грађани захтевали су решавање основних животних питања, јер су током протеклих годину дана остали без примања и могућности да привређују.

Окупљени грађани држе транспаренте на којима пишу имена градова из којих су дошли – “Музичари Лесковац”, “Зрењанин”, “Панчево, Јужни Банат”, итд.

“Са нама нико нема никакве везе, осим музичара који желе своја права. Ми имамо други статус, нисмо музичари, него осуђеници који се бране са слободе. Прође година, али две кључне седнице никако. Сходно проклетој години, јавашлику, безобралуку и другим стварима, сходно свему што желимо да сачувамо од оних који немају своје, ми смо се окупили овде. Колико год мрака они донели, нама ће једном зора сванути”, рекао је говорник на протесту, док су га окупљени подржали аплаузом.

“Ми на живот без музике не пристајемо”, пише на једном транспаренту.

“Држава мора да размишља о својим грађанима. Ми на живот без музике не пристајемо”, рекао је говорник на протесту.

Говорник је на протесту позвао “часне људе” и музичаре да “не иду на њихове телевизије и да им не дају легитимитет”.

“Нека ови људи живе у тишини и нека виде шта значи када музика утихне. Захтевамо од Владе Србије да престане да крши Устав и прави оргромну дискриминацију и грубо крши законе ове земље.”, додао је он.

Говорник са протеста је рекао да је Кризни штаб “извор заразе”, јер не брине о својим грађанима, него “имитра спикере и преноси бројке умрлих”.

“Ћутања више нема, не јер нећемо, него јер не можемо. Ко ћути, учествује у нашем убиству. Породицама умрлих од короне желимо искрено саучешће, али од РТС-а захтевамо да нам поред бројки од короне јављају и колико је људи умрло од других болести. Нека се људи освесте”, рекао је говорник на протесту.

“Ако не испуне наше захтеве у року од 15 дана, ступам у штрајк глађу. Позивам и друге да ми се придруже. На живот без музике не пристајемо”

Говорницу је потом преузела Бојана Барјактаревић која је поздравила окупљене.

“Људи не смеју да похађају свирке јер не знају докле ће ово трајати. Ни следеће године не знају људи шта ће бити. О чему се овде ради? Све бранше које су са нама морају да нам се придруже. Овде су угоститељи, камермани, конобари, власници центара, бутици венчаница, декоратери, посластичари, фризери, кувари … само 20.000 музичара има. Замислите све те друге бранше које су уско повезане са нама. Ако вас мрзи да рачунате узмите дигитрон и помножите све то са 4, па видите колико је људи на рубу егзистенције”, рекла је она.

“Од чега да платимо рачуне? Од чега када немамо право на рад и пристојан живот? Извршитељи нам се мувају око куће. Да ли је то у реду?”, додала је она.

“Ми нисмо политичка група. Не рушимо власт. Нисмо дошли са тим циљем. Не тражимо помоћ, дошли смо да нас пустите да радимо”, рекла је Барјактаревић.

“Ми немамо алтернативу. Нас стално уназађују. Не видим излаз из ове ситуације, осим ако господа из Владе не обрати пажњу и на нас. Ми сви волимо нашу децу, и наша и ваша деца су грађани државе Србије. Обратите пажњу и на нашу децу”, поручила је Барјактаревић Влади.

“Ако треба хапсите нас, није проблем. Ми нисмо опозиција. Политика нас не интересује, али хоћемо по Уставу право на рад и на нормалан живот и нећемо одустати”, завршила је она свој говор.

Говорницу је потом преузео Милош Ђекић.

“Хвала вам што вас има у оволиком броју и што сте скупили храброст да изађете како би се ваш глас чуо. Нико вас није питао да ли сте имали паре за аутобуску карту да дођете у Београд. Наше колеге из Лесковца јутрос су кренуле са аутобусом, а скинуте су им таблице. Шта нам то говори? Неко се плаши овог скупа”, рекао је он.

“Све у земљи ради сем нас. У аутобусу једни другима стојимо на глави. Музика не сме да се чује нигде. У ратовима се певало. Наши преци су ишли у бој са песмом и са песмом се враћало. То не можете да угасите никада. Шта раде ови чувари нашег живота? Пљују нам у лице јер у центру Београда организују концерт, а нама не дају да радимо. Немојте да нас правите будала више. Вређате нам интелигенцију”, додао је он.

“Да ли се плашите гладних људи? Још једном свима хвала што су дошли и подржали све ово”, завршио је Ђекић.

Следећи говорник је Александар Поповић из Ниша.

“Замолио бих ТВ камере да сниме ове људе, јер је држава заборавила да постоје. За све делатности постоје мере, само за нас не. Годину дана не радимо, а и даље има заражених људи. Покажите нам по којој научној студији тврдите да се зараза преноси на живим свиркама? Пустите нас да радимо. Пустите нас да зарадимо за животе наших породица”, рекао је он.

Грађанима се сада обраћа Бранислав Нишовић, који је поводом протеста написао “песму о нама”.

“За нама који вам весеља свирамо, увек се смејемо и никога не дирамо. Са нама браните музику ви што сте без слуха”, рекао је он.

Грађанима се сада обраћа Чеда Чворак.

“Од прошле године када је ово почело сам видео куда ово води. Време је да се удружимо. Аплауз за све дивне људе који су успели да ово организују. Браво људи! Они који ово гледају и буду хтели да оспоре број људи, желим да кажем да ово није маса, него појединци који су цео свој живот дали да би свирали. Нешто као свештеници. Не може се рећи колико их је мало, толико нас је колико нас. Овај скуп је гигантских размера с обзиром на то да представља оно што ми јесмо”, рекао је он.

“Изгубили смо много познатих колега. Не можемо да кажемо да проблем не постоји, али проблем који постоји је ван нас. Ништа у овој земљи није више везано за народ од музике. Власти дођу и прођу, а музичари остају. Свако ко покуша да нас политички декларише, неће успети. Колико год мислили да су моћни, време и прошлост је показала, од деведесетих, да нико није недодирљив. Музика остаје,” поручио је он.

“Ми не нападамо полицију ни Скупштину. Не дирамо никога, тражимо своје право”, додао је Чворак.

“Желим да се обратим Александру Вучићу. Наш председник иде по региону и помаже људима који су непријатељи њему лично, то је за похвалу. Ја не желим да верујем да председник неће помоћи нама. Сам је лепо рекао, један позив мења све. Молим га да ово чује. Гостовали смо некада у истим музичким емисијама када су се каријере градиле. Молим га да позове људе из министарства и да приме делегацију људи који су овде на бини, како бисмо решили наш проблем. Тражимо да променимо оно због чега смо овде”, рекао је он.

Чеда Чворак је након свог говора за Нова.рс рекао да ово није живот, него преживљавање.

“Мислим да је психа људи убијена. Не знам како ово можемо објаснити другачије. Психичка болест је много већа од ове која тренутно траје”, рекао је он.

Други говорници имали су сличне поруке. Рекли су да је музика начин живота и да се њоме боре за голи живот.

Сви говорници су били подржали аплаузом и повицима окупљених грађана.

Узвикивали су “Уа” на помен Владе и председника Србије и подржавали су поруке подршке за музичаре.

“Ми на живот без музике не пристајемо”, поручили су говорници још једном.

Поред музичара, говорници су били и представници удружења угоститеља из различитих делова Србије.

“Ми гласно и јасно морамо да кажемо да је готово. Готово је оног момента када за годину дана нису успели да направе никакав резултат и када су почели даље да нас деле. Не важе иста правила за велике и мале. Готово је оног дана када су ову игру претворили у игру глувих телефона. Власт се прави глува и нема на наше захтеве”, поручили су говорници окупљенима.

“Знамо да је крај јер су ударили на српског сељака”, додали су говорници.

“Ове године сам осетио велику срамоту, она није моја, него њихова. Поздрављам све колеге музичаре као и остале људе који су угрожени. Апелујемо на Владу да под хитно помогну и узму за озбиљно наше проблеме. На рубу смо егзистенције. Ситуација је аларманта. Нека Влада одмах реагује. Нека престане да дозвољава самовољу и двојне аршине. Нико није јачи од закона државе”, поручио је представник тамбураша из Београда.

“Ми смо лојални грађани Србије. Разумемо проблеме ове земље, и у складу са тим желимо да се пронађу адекватна решења како бисмо се сви исшчупали из ове ситуације. Ово траје годину дана и томе се не види крај. Свима нам ствара осећај страха и неизвености. Многе колеге су изгубиле животе, а остале су незбринуте породице. Ово је глас малог човека који жели добро држави и народу. Помозите нам да вратимо достојанство, веру и наду. Помозите свима нама које систем не препознаје. Ово је заједнички проблем нашег друштва”, рекао је он.

На бини сада говори Немања Костић са Косова.

“Уместо да људи имају да једу и пију, Вучићу је драже да на плакатима пише број један”, рекао је он.

Организатори су позвали на следећи протест угосистеља који ће бити одржан 26. марта.

Саша Ковач из Пожаревца, музичар и представник Удружења грађана “И ми се питамо” рекао је за Нова.рс да су музичари на рубу егзистенције, да немају за хлеб и да су њихова основна људска права угрожена. Позвао је Владу да обрати пажњу на многобројне грађане који су животно угрожени јер не могу да привређују.

Јелена Николић, угосистељка, каже за Нова.рс да је три месеца радила у иностранству како би прехранила породицу и малу бебу коју је оставила код куће.

“Уштеђевина је потрошена, ми не можемо да радимо. Тражимо да нам се врати право на рад. Људи имају породице и децу, а немају чиме да их хране,” рекла је она за наш портал.

Говорници на протесту су позвали окупљене да “још мало” остану на протесту.

“Останите да видимо како је лепо када смо заједно после толико пуно времена”, рекао је један од говорника.

Како је раније за Нова.рс рекао Саша Ковач из Пожаревца, музичар и представник Удружења грађана “И ми се питамо”, незадовољни грађани из целе Србије окупиће се испред Скупштине града јер су током протеклих годину дана, како је испричао, онемогућени да раде и привређују. Због пандемије коронавируса, већина њих је, каже, на ивици сиромаштва.

“Ми смо фотографи, музичари, угоситељи и у проблему смо од тренутка када је кренула корона. Годину дана не функционишемо. Из месеца у месец се чека да се нешто промени, међутим, година је иза нас и ништа се не дешава. Треба знати да је сезона музичара завршена новембра 2019. године и да од тада нисмо радили. Уштеђевине су потрошне, позјамице искоришћене. Ми смо на ивици егзистенције. Некако смо до сада преживели, али сада немамо за хлеб, то прелази у сиромаштво”, рекао је он разније за Нова.рс.

Протест за 14. марта, који је започет у 14 часова, најављен је неколико дана раније.

Извор: Нова