Србија

ВЛАДА ДАНАС УСВАЈА ОШТРИЈЕ МЕРЕ! Кон саопштио: Неће нам помоћи ни 10 дана ТОТАЛНОГ ЗАТВАРАЊА! Ево шта следи!

Нова седница Кризног штаба за борбу против корона вируса, која је најављена за данас, неће бити одржана.

Влада Србије усвојиће данас нове мере које су претходног дана договорене током консултација са медицинским делом Кризног штаба за борбу против вируса корона, сазнаје Тањуг у Влади Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијерка Ана Брнабић састала се јуче са медицинским делом Кризног штаба, а претходно је најавила да „ћемо сигурно морати да пооштримо мере“.

– Али видећемо шта је могуће да урадимо и шта је најпаметније да урадимо – рекла је јуче Брнабић.

Мере за викенд нису довољне?

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је синоћ да је на консултацијама медицинског дела Кризног штаба са премијерком Брнабић струка остала при ставу да епидемиолошке мере морају да буду пооштрене, а да ће о томе какве ће бити биће одлучено данас или наредних дана.

Кон је поновио да мере уведене за викенд нису биле довољне да се стопа заразе смањи и да је медицински део Кризног штаба говорио да нису довољне и да су козметичке.

Затварање на 14 дана

И ако је првобитно струка говорила о затварању на недељу дана, па онда и на 10, сада смо, због целокупне епидемиолошке ситуације стигли до минимум 14 дана, а о томе је говорио управо др Кон.

Навео је да минимум за „затварање“ илити време током којег треба да се смање контакти, како би дошло до смањења броја заражених, сада није више 10 дана, него 14 дана.

– То је минимум времена које ће бити потребно да се спусти активност вируса – рекао је Кон.

Сматра да морају да се спроведу оштре мере како би се спречило даље ширење вируса.

Нема идеалне мере?

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић рекла је јуче да ниједна држава не може да донесе мере које ће бити толико ефикасне да спрече масовно заражавање ако се сваки појединац не понаша одговорно и свесно.

Она је рекла да свако сам за себе мора да ограничи своје кретање и смањи ризик.

– Нема идеалне мере. Могли би нормално или релативно нормално да живимо када би се сви придржавали превентивних мера – нагласила је др Кисић Тепавчевић.

На питање да ли је оправдано затварање на 10 дана или две недеље, каквих ставова има, одговорила је да би то могло смањити заражавање и оптерећеност здравственог система и здравствених радника.

Она је, међутим, додала да се, ако се затварање доживи као затвор где ће се само одбројавати дани а после се понашати, како је рекла, као пуштени са ланца, онда ништа не би урадило, већ би се само одложила изложеност зарази.

Затварање би, према њеним речима, имало смисла једино ако би се ти дани искористили да се што већи број људи вакцинише и тако смањи ризик од заразе и њеног преношења.

Баланс између здравља и економије

Док медицински део Кризног штаба инсистира на драстичним мерама, са друге стране има и другог дела штаба који се противи оштријим мерама због економије.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да поштује напоре које улаже премијерка да пронађе компромис између захтева медицинског дела Кризног штаба и оних који се баве економијом земље, али да сматра да свако заоштравање мера значи економску штету и губитак радних места.

– Нове забране, затварање друштва и полицијски час на десет дана нису решење, изјавио је недавно Весић.

Он је додао и да „нове забране, затварање друштва и полицијски час на десет дана нису решење и не могу да прихватим да ће вирус нестати само ако затворимо београдске угоститеље и спречимо их да раде“.

Подсетимо, у Србији је у претходних 24 сата на корона вирус тестирано 12.149 грађана од којих је 4.226 новозаражених.

Преминуо је 25 пацијената, а на респираторима у болницама широм Србије тренутно је њих 207.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

Ознаке