Србија

ВОЗАЧ (19) АУДИЈА СМРТИ НАПРАСНО ИЗГУБИО ПАМЋЕЊЕ: За трагедију окривио другог возача, а осталих детаља се не сећа

Београђанин Немања Стаменковић (19) изјаснио се да „није крив“ на почетку суђења за трагедију која се догодила у Нишу, на Булевару Медијана, где је 4. јануара увече својим „аудијем“ усмртио Андреја Пренкљушаја (12) и оца троје деце Дејана Илића (48).

Стаменковић је затим изнео и своју одбрану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заступници одбране су су посебним вештачењем удеса доказали да је Стаменковић возио брже од 152 километара на сат у тренутку несреће што је тужилаштво прихватило. То значи да ће се на следећем рочишту разматрати могућност да је Немања био, како је рекао бранилац Братислав Стојановић, свесно нехатан и да је насилнички возио, а у том кривичном делу је запрећена казна од две до 12 година затвора. Немања, који је иначе професионални возач и има Ц категорију, је у већ познату причу о овој трагедији рекао да је било умешано још једно возило због кога је, како је рекао, изгубио контролу. У његовим колима су у тренутку несреће биле две девојчице од 15 година, Ива и Лена. До трагедије је дошло на Булевару Медијана када их је возио према насељу Дурлан.

– Прво сам отишао по једну, а након тога по другу. Када смо код Стоп шопа скретали према насељу Дурлан испред мене је било једно возило чије се боје и марке не сећам. Тада смо кренули Булеваром Медијана. Од три траке ми смо ишли средњом. Знао сам да је ту ограничење 60 километара на сат. У једном тренутку сам почео да претичем тај ауто с десне стране, али мислим да се возило цимнуло према нашем ауту. Кад смо били паралелно један поред другог као да се тргло да нас удари. Не сећам се тачно, само мислим да сам тада дао гас да би га престиго и избегао несрећу. Почео сам да стискам волан и погнуо сам главу према волану. Чуо сам неке шумове у ушима и као да сам имао неку несвестицу јер су предмети почели да ми беже пред очима. Следеће чега се сећам је да сам седео након тога и да сам плакао јер ми је вероватно неко рекао да се несрећа догодила. Не знам како сам доспео на пешачку стазу – рекао је Стаменковић.

Он је пре тога рекао да се каје због свега, да му је жао што су „три породице доживеле несрећу“ и да најближима погинулих изјављује саучешће у болу.

На велику већину питања тужиоца и одбране, он је одговорио „да се не сећа“. Не сећа се да ли је одмах након удеса некога звао телефоном, да ли је отварао гепек, да ли су му другарице говориле да успори док је ишао Булеваром, не сећа се када је дошло до удеса ни да је јадног дечака након ударца пребацио преко два метра високе огреде нишког водовода.

Заменик тужиоца Влада Станојевић и три адвоката одбране су у свакој реченици где су спомињали тај други аутомобил користили термин „наводни ауто“ јер је то новост у процесу. Стаменковића нико није питао па није ни рекао врло важну чињеницу да ли је било контакта „аудија кватро“ с тим аутомобилом или не.

Стаменковић је тих дана био са родитељима у посети рођацима, а како се тада препричавало и пре кобне вечери се бахатио на улицама Ниша овим аутомобилом. Његов бранилац Саша Кнежевић је демантовао да се његов клијент бахатио и затражио да полиција званично саопшти да ли је тих дана било примедби на овај аутомобил. Кнежевић је затражио и да се над Немањом обави психо-физичко вештачење, али се тужилаштво с тим није сложило. Кнежевић је „за ситуацију у коју смо дошли“ окривио медије јер су како је рекао изнели „море лажи“.На суђењу је утврђено да су истражне радње ваљано урађене и да Стменковић није био под утицајем алкохола или наркотика, а и сам је изјавио да „то никада није ни користио“.

Сведок Огњеновић: Ауди је летео према нама!

На суђењу су исказе дали мајка погинулог дечака Александра Костадиновић и деца погинулог Илића, Антонио и Габријела Илић. Потресно сведочење данас је имао Драган Огњеновић који је шетао са Дејаном Илићем те вечери.- Шетали смо Булеваром, разговарали о нормалним стварима. Дејан, мој добри комшија је био ближи коловозу, а ја ближе огради водовода. У једном тренутку сам чуо као неки ударац, окренуо сам се и видео да бочни део аутомобила лети према нама. Инстиктивно сам се бацио према огради. Када сам мало дошао себи, погледао сам на месту где смо били, Дејана нема. У том тренутку аутомобил који је налетео на нас био је на 70 до 100 метара од мене, а била су отворена сувозачева врата. Потрчао сам према ауту, гледао около, заобишао та отворена врата и угледао тело на коловозу. Видео сам да је то Дејан. Махао сам рукама према колима која су долазила из правца „Стоп шопа“ да га не прегазе. Говорио сам му да издржи да је повређен, али… Када је дошла полиција и Хитна помоћ коју је неко позвао јер ја нисам био у стању, полицајац нас је питао: „Да ли је девојка или жена преко ограде била у нашем друштву“? Рекао сам да смо само нас двојица шетали. Касније сам сазнао да је у питању дечак“, испричао је Огњеновић.

Мајка погинулог дечака: Правда ће, надам се, бити задовољена

Мајка погинулог дечака, Александра Костадиновић се сложила са ранијим исказом, рекавши да јој је прво било речено да су погинули неки брачни пар и девојка. А да је након тога била на лицу места и сазнала страшну истину. Она је раније казала да је малишан био одличан ђак, да је био послушно дете а да је те кишне вечери отишао до „Стоп шопа“ да купи пуњач за мобилни телефон.

Она се с њим чула двадесетак минута пре несреће када јој је рекао „да стиже кући“.

– Очекујем максималну казну за господина који је извршиио двоструко убиство и да то буде више од осам година. По мени је и то мало за двоструко убиство јер ће вероватно изаћи раније. Не могу да будем задовољни јер ми детета нема, али задовољна сам тужилаштвом. Одбрана износи неке глупости, приче за малу децу тако да мислим да ће правда да буде задовољена – рекла је ојађена мајка.

Следеће рочиште заказано је за почетак априла месеца.

Извор: Курир.рс/М.С.