Србија

ВУЧИЋ: Нећемо бити мирни док не будемо имали два милиона вакцинисаних, ићи ћу од села до села и…

Председник Србије Александар Вучић уручио је вечерас председавајућем и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику респираторе.

Србија поклања Српској више од 20 респиратора, као и око 10.000 заштитних маски. Од почетка пандемије Србија је у неколико наврата помогла Српској донацијама медицинске опреме, а недавно је РС уступљено и 5.000 вакцина „спутњик В“, намењених здравственим радницима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уручена је и друга медицинска опрема за Републику Српску као помоћ у борби против коронавируса.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да у Републици Српској постоје велики проблеми у борби са епидемијом коронавируса.

„У Републици Српској све је већи број заражених, Клинички центар је своје капацитете попунио. Нових 400 места за пацијенте заражене морамо да опремимо, зато су нам потребни респиратори. А понекад је потребно имати и обучене људе, а не само опрему“, рекао је он.

Вучић је казао да је разговарао с Додиком о проблемима, те да је Србија спремна да све што може пацијената у тешком стању прими из Републике Српске.

„Ако буду имали кризу у могућности пријема пацијената, Србија ће да прихвати све што може. Добиће најбољу могућу негу. Ми од јутрос у свим болницама на располагању имамо 5.800 ампула лека против коронавируса“, рекао је он.

„Ми заједнички морамо да победимо ову пандемију и сваки живот у региону није мање вредан од оног који изгубимо у Србији. Што се тиче вакцина, до сада је 2.886 здравствених радника из Републике Спрске вакцинисано у Србији, али мораћемо то додатно да побољшамо“, рекао је Вучић.

Како је навео, „Нећемо бити мирни док не будемо имали два милиона вакцинисаних“.

Примопредаја је обављена у индустријској зони у Крњешевцима, недалеко од Старе Пазове, а присуствовали су министар здравља Златибор Лончар и директор БИА Братислав Гашић.

Вучић је казао да је Србија од почетка пандемије купила 2.200 респиратора.

„Поносан сам на то, купили смо их у најтежим тренуцима. Имали смо лоше стање, лошу опремљеност, то нам је још једно наслеђе које су нам стручњаци са Маурицијуса оставили. Куповали смо респираторе“, рекао је он.

Просечна цена је, како каже, била између 18.000 и 35.000 евра.

„Некад је ишло и до 52.000, али нисмо ми тад куповали. Просечно је око 25.000 до 26.000 евра“, навео је Вучић.

Како је навео, по свему у вези са пандемијом смо најбољи у региону, па чак и свету.

„Само зато што се разликујемо од оних који су ову земљу разарали“, оценио је он.

Вучић је казао да би могао да „маше уговорима“ о томе колико је вакцина наручено, али да је битније колико их је заиста стигло.

„26. фебруара ћу моћи да вам кажем тачно када ћемо добити милион доза вакцина Синофармових“, казао је он.

Он је казао да види проблем да људи неће да се вакцинишу вакцином Астразенеке.

„То је ужасна кампања која се води, велике фарамцеутске компаније једну добру вакцину представљају на лош начин. Али шта могу, ићи ћу од села до села, говорићу људима да немају никакав ризик“, казао је он.

„Уздамо се само у себе“

Вучић је рекао да имамо велику жељу да добијемо подршку из Европске уније по питању вакцина.

„Из Ковакс програма ћемо добити нешто мањи број Астразенеке, 56.700 доза вакцине. Све су то мали бројеви, нама треба пола милиона“, навео је он.

Он је рекао да се „узда у се и у своје кљусе“, што се тиче забране путовања.

„И сад кад нам нису забранили, добили смо нула вакцина, а сад кад нам забране, не можемо добити мање од нула. Рачунамо на себе и своју марљивост. Није наше да се жалимо народу и да кукамо како нема вакцина. Наше је да то обезбедимо“, навео је он.

Додик је рекао како се види да ЕУ не реагује на прави начин.

„Кад више не буду потребне вакцине у Европи, они ће нама нудити. И они су кроз разне процесе приватизације уништили све што је могло да утиче на производњу вакцина на овом простору“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да су ово сложена и тешка времена, те да се Србија показала као важан и одлучујући фактор у региону, Европи, па и у свету.

„Ово даје сигурност сваком човеку, не само у Србији, него и у Републици Српској. Ја ово нисам знао, иначе бих тражио 50 респиратора“, додао је Додик.

Извор: Б92