Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО: Незапослени ће добити 120 евра, пензионери 110 а стиже помоћ и за…

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас на РТС да ће незапослени добити помоћ од по 120 од државе.

– За незапослене иде 120 евра у овој години. Незапослени ће као сви пунлетни грађани добити два пута по 30 евра, у мају и новембру, али и још по 60 евра у јуну – нагласио је Вучић и додао:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Добра вест и за музичаре, они нису у систему ПДВ-а, али за око 3.000 њих спремно је подршка од два минималца. Влада ће вероватно у сутра или понедељак донети одлуку о новчаној помоћи – рекао је Вучић.

Подсетио је да ће сви пунолетни грађани Србије у мају и новембру добити по 30 евра, тако да ће они имати укупно 60 евра.

– Пензионери ће поред тога добити и још по 50, тако да ће на крају пензионери имати укупно 110 евра – рекао је Вучић.

Он се осврнуо и на исплату минималца за 1,55 милиона радника у приватном сектору.

– Већ од 8. априла креће и исплата минималца за 1,55 милиона радника у приватном сектору, за предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа – три пута по пола минималца. Затим имамо секторску подршку за аутобуске превознике, затим хотелисере 350 евра по соби и 150 по кревету – рекао је Вучић.

Најавио је да ће држава вероватно морати да да бар још један минимац угоститељима и свим другим угроженим секторима. Нагласио је да све то држава плаћа и успева да не повећа јавни дуг у односу на БДП.

– Не долази у обзир да подижемо порезе,већ ћемо тај новац наћи у расту – поручио је Вучић и додао:

– Новац дајемо због опште потрошње, а тиме подижемо стопу растса. Имамо 62,1 милијарду више у буџету. У децембру и новембру све више троше, све што је слабо израчунтато у претходној години. Нама је стопа раста важнија сада од тих пара. Сада ћу да идем сваки дан на пут, сваки дан да обилазим радове. Имаћемо 1. децембра осам ауто-путева у изградњи – рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да постоји проблем са радном снагом.

– Немамо ни варилаца, бравара, тесара, столара, све нам то недостаје. Ти људи ће за две до три године имати веће плате од нас. Ми немамо својих радника. Имамо дивне и вредне људе, махом су са југа, али и делова запада Србије. Међутим, из Београда и Новог Сада неће нико – подвукао је.

Вучић је казао да јавни дуг Србије износи 58 одсто БДП, док је у Италији на пример 160 одсто, у Црној Гори 100 одсто, Француској 116 одсто, Шпанији 118 одсто, Грчкој 220 одсто, а у Словенији и Хрватској између 85 и 90 одсто.

Извор: Блиц