Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: „Увек сам поносан, али данас посебно“

Председник Србије Александар Вучић, који се налази у посети Бахреину, састао се са краљем Хамадом бин Исом ал Калифом.

Вучић је у посету тој заливској краљевини дошао управо на позив краља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми у Краљевини Бахреин сматрамо да је ваша посета нашој земљи важан историјски корак. Поносни смо што сте први председник пријатељске Србије који је дошао у посету, коју видимо као важан показатељ јачине наших веза, заснованих на узајамном поштовању“ истакао је краљ Бахреина на почетку састанка делегације две земље.

Истакао је да је посета председника Србије изванредна могућност за успостављање снажног оквира за политичке консултације и наставак координације у вези са регионалним и међународним питањима од заједничког интереса.

Он је рекао да се унапред радује реализацији тих циљева „посредством Меморандума о разумевању министарстава спољних послова двеју земаља, и путем радних механизама око којих ћемо се договорити“, објаснио је он.

Краљ Бахреина је нагласио да то представља и идеалну прилику да се размотре начини како да се предузму заједнички кораци у области економије и трговине, туризму, пољопривреди и инвестиција у природне ресурсе.

„То чинимо у циљу унапређења заједничких интереса И јачања положаја наших држава на међународном плану, на добробит наших двеју земаља, доприносећи на тај начин просперитету и миру у свету“, рекао је он.

Председник Вучић рекао је да је Бахреин, иако је земља која је географски удаљена од Србије, земља која је блиска нашим срцима и која је пружила несебичну и правовремену подршку онда када је то нама било потребно, пославши значајне количине медицинске помоћи у јануару што никада нећемо заборавити.

„Моја посета Бахреину је показатељ, наставка неговања пријатељских веза и добрих односа, али и више од тога – она отвара бројне могућности за сарадњу у циљу напретка и добробити наших двеју земаља и наших народа. Посвећени смо даљем продубљивању политичких и економских веза између Србије и Краљевине Бахреин“, поручио је он.

Председник Србије лично је позвао краља Бахреина да посети Србију.

„Уверен сам да ћете као драг гост наше земље искусити чувено и традиционално српско гостопримство“, истакао је он.

Вучић је казао да ће, када ова тешка и суморна времена, пуна неизвесности, изазвана глобалном пандемијом Ковид19 буду иза нас, моћи да се покрену сви одговарајући механизми како би се остварили заједнички циљеви и истовремено пружио допринос општем напретку и благостању.

Председника Србије је, најпре, испред палате „Гвадаибија“, уз интонирање две химне и постројену гарду, дочекао краљ Бахреина Хамад бин Иса ал Калифа и принц престолонаследник и премијер Салман бин Хамад ал Калифа.

Након тога, српска делегација има састанак са краљем Хамадом бин Исом ал Калифом.

Састанку са делегацијом Србије присуствовују и шеик Абдула Бин Хамад Бин Иса Ал Калифа, Шеик Насир Бин Хамад Бин Иса Ал Калифа, шеик Калид Бин Хамад Бин Иса Ал Калифа, Шеик Калид Бин Ахмед Ал Калифа, министар двора.

Такође, састанку присуствовује и Абдулатиф Бин Рашид Алзијани, министар спољних послова, шеик Салман Бин Калифа Бин Салман Ал Калифа, министар финансија и националне привреде, Есам Абдула Калаф, министар градевинарства, општинских послова и просторног планирања.

„Увек сам поносан“

Бахреин је територијално мала, али веома снажна, јака земља, и овом посетом су се Србији отворила важна врата, истакао је данас председник Србије Александар Вучић, након разговора са краљем Бахреина.

“Верујем да ћемо успети са створимо сарадњу, пријатељске односе”, рекао је Вучић новинарима.

Додао је да је са краљем Бахреина разговарао о сарадњи у различитим сферама, а да тек следи економски форум на којем ће делегација Србије представити предлоге о сарадњи од банака, осигуравајућих компанија, ”реал естета”, пољопривреде, туризма, до сарадње министарствама спољних послова, око свих међународних питања.

“То до јуче нисмо имали. Данас имамо огромно поштовање као суверена држава. Овде сам примљен на невероватан начин. Увек сам поносан, али данас посебно да представим Србију” рекао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија имати дорбу сарадњу и да очекује посету краља Бахреина, али и других званичника из те земље.

“Имамо инвестиције из УАЕ од којих имамо користи, неке од њих мењају изглед Србије, веру грађана у њихове могућности. Верујем да слично можемо и са Бахреином. Овим нам се отварају важна врата”, рекао је Вучић.

А после подне…

После подне, председник Србије ће се састати са представницима Одбора за привредни развој Бахреина и Дрзавним инвестиционим фондом.

Вучић је у петак увече допутовао у Манаму, главни град Бахреина, у званичну посету, као први председник Србије који је икада посетио ту краљевину.

На аеродрому дочекан је уз почасну гарду бахреинске војске, а добродошлицу му је пожелео министар спољних послова Бахреина Абдулатиф бин Рашид Алзијани и гувернер Салман бин Иса бин Хинди ал Манаи-Мухарак.

По доласку у хотел председнику је, у име краља добродошлицу пожелео принц, као и деца у ношњама карактеристичним за ту блискоисточну државу.

Вучић је истакао да се радује успостављању блиске сарадње између Србије и Бахреина и да су му домаћини приредили величанствен дочек.

„Радујем се сусрету са Његовим велицанством краљем Хамадом и успостављању блиске сарадње измеду Србије и Бахреина“, поручио је председник на Инстаграм налогу.

Он је додао да је обавеза Србије да гради пријатељства широм света и ствара најбоље односе са другим народима и земљама и да је то једина политика у потпуном интересу грађана Србије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг