Србија

ВУЧИЋ ШОКИРАО НАЦИЈУ: ЕУ то неће усвојити, чим смо се снашли боље од њих смисле неку пакост

Манама — Председник Србије Александар Вучић каже да је најзначајнији исход његове посете УАЕ и Бахреину договор у вези са изградњом фабрике Синофарм вакцина у Србији.

„То ће створити велику шансу у будућности Србије, да можемо нормално да живимо, а све остало од нас зависи“, рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Навео је да је разговарано и о питањима пољопривреде, нафте, грађевинске индустрије.

„Ја очекујем принца Насера да дође, па посету још веће делегације, да бисмо крајем лета договорили посету краља Армада Београду“, рекао је он.

Како је казао, задовољан је поносона како је дошека и у Уједињеним Арпским Емиратима и Бахреину.

„Оно Срба што овде има су били поносни и срећни што долазе из Србије. То показује нови тренд у свету да независне и суверене земље све више почињу да сарађују“, рекао је он.

Вучић је казао да је значај фабрике вакцина већи него наоружање, те да је она важнија него ни авиони-ловци.

„Нама фабрика вакцина, која неће превише да кошта, коштаће колико једна болница и то она коју смо за четири месеци изградили, можда и значјано мање. Вредеће више од куповине десет ловаца који би били 10 пута скупљи. То говори да је постало страховито важно здравље, да је то један од стубова државе – здравље, војска, економија, и број становника“, објаснио је он.

Он се, с тим у вези, осврнуо и на повећање кредитног рејтинга Србије.

Истакао да готово нико није повећао кредитни рејтинг, те да је то фантастична вест за Србију, што значи да има стабилне јавне финансије, брзу напредујућу економију, што за грађане занчи да имају сигурност да се налазимо на добром путу.

„Економија је најснажнији стуб, који столицу суштински држи“, нагласио је он.

Он је најавио да ће за мање од месец дана почети да се гради фабрика вакцина.

„Већ имамо у понуди пет плацева – један на Панчевачком путу, други на ауто-путу ка аеродрому, а један ка Лазаревцу“, рекао је он.

Вучић је најавио да ће у понедељак бити одржан први радни састанак по питању фабрике за вакцине против коронавируса.

ЕУ неће усвојити одлуку

Како је напоменуо, реаговао је правично и разочарно због најаве да ће ЕУ увести ограничења путовања за оне који су вакцинисани вакцинама које ЕУ није одобрила.

„Ја мислим да та одлука неће бити донета, пошто би била противна природи ЕУ и свим њеним принципима. Управо због тога се Србија налази на европском путу, а не зато што нам треба нечија милостиња“, казао је он.

Вучић је најавио да ће Србија издавати потврде за присуство антитела у крви.

„Са ПЦР тестом ће ићи они који не желе да приме вакцину. Ја сам несрећан због немалог броја људи који неће да прими вакцину“, напоменуо је он.

Казао је да постоје вакцине које немају контраиндикације, те да ће бити даване деци и трудницама.

„Немам проблем да вакцинишем ни малог сина, а камоли велику децу. Разговарао сам са Аном, први пут видимо ефекат вакцине. Сада први пут видимо огроман ефекат вакцине и број заражених код вакцинисаних драстично пада у односу на оне који се нису вакцинисали. Видимо значајан ефекат пре свега оних који су ревакцинисани“, појаснио је он.

Србија ће примити странце који су вакцинисани кинеском вакцином

Упитао је како је могуће да се некоме уводе ковид-пасоши а да ниједна вакцина није достављена Србији.

„Добро смо се снашли, боље него што сте се ви снашли, али то не сме да се призна и вероватно морамо да будемо понизнији, смернији и скромнији. Ваљда треба да будемо лошији од њих да бисмо били довољно добри. А ако не, онда ћемо да смислимо неку пакост“, казао је он.

„Ми ћемо да отворимо врата за пола човечанства које прима те вакцине. А шта ћемо да донесемо контрамеру, то ћемо да видимо. Нека они долазе код нас, они ће нама да доносе више новца“, казао је он.

Појаснио је да ћемо привлачити све више странаца, те да ћемо примити туристе највише из Азије.

„А они нек се све више затварају“, рекао је он.

Казао је да је добио писмо од власника најмоћније модне компаније у свету.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92