Русија

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ! Одлучено: Путин може да буде председник опет, и опет…

Руска Државна дума усвојила је данас закон у складу са изменама Устава који, између осталог, даје право Путину да се поново кандидује за председника земље.

Према једној од нових одредби Устава Русије, ограничавање броја мандата током којих једно те исто лице може вршити дужност председника Русије односи се на актуелног лидера земље без узимања у обзир његових претходних председничких мандата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према томе, ово правило омогућава актуелном лидеру да још два мандата обавља дужност председника Русије, преноси Спутњик.

Аутори иницијативе о председничким мандатима су посланици Павел Крашеников и Олга Савастјанова, као и члан Савета федерације Андреј Клишас који су у новембру прошле године унели документ у Државну думу.

Документ предвиђа да за председника земље може бити изабран држављанин Русије који има најмање 35 година, који је стално живео у Русији најмање 25 година, а такође никада није имао држављанство или дозволу боравка у другој земљи.

Поред тога, закон прописује да дужност шефа Централне изборне комисије може обављати држављанин Русије који је навршио 30 година.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг