Свет Србија

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ! Сваки већи притисак гурнуће Србију ка Кини и Русији! Ево шта следи!

Сваки већи притисак гурнуо би нашу земљу више ка Кини и Русији, нисмо више у ситуацији да имамо једну страну света којој морамо да се клањамо, каже Драгомир Анђелковић

Спонзори и лобисти такозваног Косова поново наступају све офанзивније. Уместо просперитетног и независног фактора, како јужну српску покрајину види Данијел Сервер, Косово је постало црна рупа Европе из које сви желе да побегну, док Србија јача свој углед и позицију у свету, захваљујући политици неутралности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да би сакрили стварно стање на Космету од своје јавности, последњих неколико дана из Америке и Немачке стижу, рекло би се, синхронизовани напади на Београд.

Од Србије и њеног државног руководства безусловно се тражи да призна Приштину под изговором да се прихвати реалност. Међутим, исти аршин немају када је реч о Републици Српској.

Осим притисака споља, годинама већ трају и отворени напади на председника Србије Александра Вучића и његову породицу, који стижу са домаћих портала. Да се, упркос пандемији короне, могу очекивати притисци и уцене, Вучић је најавио 23. фебруара ове године, када је после седнице Председништва Српске напредне странке рекао да је пред Србијом „тежак период” у ком ће бити изложена „свим могућим притисцима, кампањама и неистинама”.

„Важно је да разумемо тежину позиције у којој смо посебно сад после промене у америчкој администрацији. Може се очекивати концентрисани притисак ЕУ и САД на Србију да испунимо захтеве око, како Вашингтон нескривено каже, признања Косова, док ће ЕУ користити нешто другачији речник, али ће ићи ка истом циљу”, казао је председник и упозорио да ће због економског раста Србија бити проглашена за хегемона.

Скоро два месеца касније професор на вашингтонском Универзитету „Џон Хопкинс” Данијел Сервер рекао је да Вучић „спровођењем кампање у Црној Гори, БиХ и на Косову” покушава да изгради велику Србију”.

Да би заштитио Приштину због тога што није спровела своју обавезу из Бриселског споразума и формирала Заједницу српских општина, Сервер је отишао корак даље и нагласио да би Албанци требало да траже реципрочни механизам од Србије за евентуално формирање ЗСО. Наводи да Бајденова администрација треба да помогне Приштини тако што би убедила Русију да дозволи чланство Косову у УН.

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић за „Политику” каже да се све што је рекао Сервер надовезује на оно што је најавила у својој стратегији Бајденова администрација – да ће све покушавати да решавају по старим обрасцима.

„Сервер не зна да је одавно на сцени мултиполарни свет и да Америка више није једина суперсила. Просто је невероватно с колико погледа из прошлости који немају везе са садашњости наступају ти аналитичари попут њега. Просто је невероватно како за протеклих 20 година нису ништа ново смислили и поново причају о стварању ’велике Србије’ коју само они виде”, каже Јовановић.

Серверове оптужбе да председник Вучић покушава да изгради „велику Србију” бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић оцењује као велико незадовољство и фрустрацију оних који су Србима чинили зло када су били на власти и жао им је што не могу поново нешто лоше да нам ураде.

„Србија је данас у потпуно другачијем положају и то свако може да види. Уместо ових Серверових навода, треба очекивати да Америка успостави облике сарадње с таквом Србијом, водећи рачуна и о нашим националним интересима”, каже за наш лист Јовановић.

Наводи да је Метју Палмер пре неколико дана говорио сасвим другу причу. „Палмер је садашњи званичник Америке, који је у разговору с Вучићем похвалио иницијативе Србије да помогне суседним државама донацијама вакцине и врло похвално се изразио о иницијативи ’мали шенген’ и јачању економске сарадње у региону”, каже Владислав Јовановић, али додаје да се неки други у Европи не могу помирити с јачањем Србије.

Пре неколико дана је немачка аналитичарка и, како су неки портали навели, познавалац балканских прилика Јохана Дајмел изјавила да је председник Србије Александар Вучић до сада успевао да маше заставом ЕУ, тврдећи да се залаже за интеграције.

„С новом методологијом процеса проширења ЕУ, у којој су владавина права и реформе повезане с финансијском помоћи ЕУ, Вучићу би ускоро могла да свану тешка времена јер Кина и Русија сигурно нису алтернативе Европској унији”, рекла је Јохана Дајмел за Глас Америке.

Наводи да Русија Србији у области спољне политике нуди подршку, посебно у Савету безбедности УН – и представља погодност у преговорима с Бриселом и Вашингтоном, док Кина доноси брзи новац и „инфраструктуру за надзорне системе који одговарају аутократи Вучићу”. С друге стране, све то доприноси значајном губитку имиџа ЕУ, како због тренутне ситуације с вакцинама, тако и у вези с проширењем ЕУ, сматра Дајмелова.

Коментаришући наводе Дајмелове да Вучићу предстоје тешки дани, аналитичар Драгомир Анђелковић за „Политику” наводи да ће увек бити оних који ће покушати да нас заплаше и то што сада долази из Немачке није неочекивано јер нас Берлин притиска по питању решавања статуса Косова.

„Све су то претње празном пушком јер се свет прилично изменио. Сваки већи притисак на Србију гурнуо би нашу земљу више ка Кини и Русији. Нисмо више у ситуацији да имамо једну страну света којој морамо да се клањамо.

Променио се геополитички контекст и у том смислу треба да реагује на тај начин, али и ми сами морамо да будемо јасни. Морамо да ставимо до знања на шта смо спремни, а на шта нисмо када је реч о Косову. Морамо да формирамо офанзивну стратегију, а зашто бисмо ми толерисали Бриселски споразум ако то не ради друга страна”, закључује Драгомир Анђелковић.

Власт да понуди платформу за КиМ и РС

Док се приближавају председнички избори у Србији, све је више натписа на опозиционим порталима где се спекулише с разним махом неутемељеним теоријама, по којима је вероватно најзаступљенија да је Запад поставио Александра Вучића да призна независност Косова, али да је сада одлучио да му ускрати подршку.

Коментаришући ове наводе, Драгомир Анђелковић наводи да је то све без икаквог основа. Каже да би на српској политичкој сцени требало инсистирати на консензусу у вези с кључним националним питањима. Истиче да би тај корак морала да направи власт и да понуди платформу за Косово и Републику Српску.

Додаје да треба јасно ставити до знања да нећемо признати Косово нити прихватити да дајемо нове уступке. „То никако не сме да буде питање за политичке поделе. Увек ће бити портала који заговарају ствари које нису у националном интересу и увек ће бити покушаја да се ствари политизују из власти или опозиције”, каже Анђелковић.

Сервер би да се „Путин убица” сагласи с јачањем НАТО

Колико Данијел Сервер нема контаката са стварним животом сведочи и то да је од садашње америчке администрације затражио да од Русије захтева да омогући да Косово уђе у УН, и то у моменту када је Бајден оптужио Путина да је убица.

Председник Русије је одговорио Бајдену да гледа себе у огледалу када говори о другима. Због ових оптужби без доказа Москва је повукла свог амбасадора из Вашингтона, што се одавно није догодило.

Заменик председавајућег горњег дома руског парламента Константин Косачов рекао је да су Бајденови коментари неприхватљиви и да ће неизбежно довести до погоршања ионако лоших веза. „Ова врста оцена није дозвољена државнику тог ранга. Такве изјаве нису прихватљиве ни под којим околностима”, нагласио је Косачов.

 

 

 

 

 

 

Извор: Политика.рс