Србија

Албанци у паници! РУСИЈА ЈЕ СПРЕМНА ДА РЕШАВА КОСОВСКО ПИТАЊЕ! Стигла важна порука за Србију!

Фото: Јутјуб

ЕВЕНТУАЛНО учешће Москве у дијалогу Београда и Приштине тема је готово сваког сусрета српских и руских званичника. На могућност повратка званичне Москве за преговарачки сто указао је и руски амбасадор у Србији, Александар Боцан – Харченко у интервјуу за РИА Новости оцењује да је Русија спремна да размотри нове аспекте учешћа у решавању косовског питања – уколико Србија то буде желела.

Пре 11 година Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију која је преговоре Београда и Приштине преселила из Вашингтона у Брисел. Тиме и формално велике силе попут САД, Кине, али и Русије губе учешће у директном разговору двеју страна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У таквим околностима не зависи више од Србије да ли ће Русија бити укључена у процес. Ако тзв. западни партнери Србије договоре са Србијом да Русија може да постане део тог преговарачког пакета, онда ту информацију Србија може да пренесе Русији – каже аналитичар Драгомир Анђелковић.

После застоја у преговорима на релацији Београд – Приштина – Брисел после двадесет месеци, половином 2020. године, су откочени. Ни тада нису кренули жељеним током. Сједињене Државе нуде помоћ, именују изасланика за дијалог и све то резултира потписом у овалном кабинету. Од тада све гласније поруке и да ће се Исток вратити за преговарачки сто.

– Свако ко може да допринесе бољем разумевању између Београда и Приштине је добродошао да буде укључен у дијалог између Београда и Приштине, укључујући и Русију и Кину које су чланови Савета безбедности које на крају крајева исход преговора Београда и Приштине треба да потврде у Уједињеним нацијама – истиче Неџмедин Спахију, аналитичар из Приштине.

Евентуално укључивање Русије у преговоре, професор Иво Висковић види у случају сазивања међународне конференције о Балкану, па и питању односа Београда и Приштине.

– Савет безбедности се изјашњава о оним ситуацијима где саме УН решавају проблем, али било је много спорова које су решавале регионалне организације у Латинској Америци и Југоисточној Азији и ту се није ангажовао СБ. Он је своју практичну могућу улогу на неки начин делегирао ЕУ, са тим се сложила и Русија, гласала је за то. Према томе, тешко је очекивати данас, након неких промена у геополитичком простору, да се Запад сложи са тим да се Русија поново врати у поцес – сматра Иво Висковић, професор на Факултету политичких наука и бивши амбасадор,

– Сада Београд мора да испреговара са ЕУ да Русија буде у неком формату укључена. Без тога Русија не може да буде део овог преговарачког процеса – наглашава Анђелковић.

И на званичним сусретима председника Србије и Русије готово неизоставна порука – оно што Београд договори са Приштином, Москва ће подржати.

– Наравно да је Русија заинтересована за овај геополитички простор, али интерес Запада је супротан – они желе да истисну утицај Русије одавде и у том смислу они су сада у предности имају ситуацију где им је и формално одобрено да то раде. Истина не читавом Западу, него ЕУ и вероватно ће се тако разговори и водити да неће долазити до формалног укључивања САД него фактичког, јер формално укључивање би онда створило простор и Русији да тражи промене – истиче.

Промене је и пре три дана тражио амбасадор Русије на седници Савета бебедности – да представник Приштине уклони иза себе заставу непризнате државе.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС