Србија

АМЕРИ СЕ ТРЕСУ ЗБОГ УЈЕДИЊЕЊА СРБА: Политиколог детаљно анализирао садржај нон-пејпера! Ево шта се крије иза свега!

Велике силе настоје да осигурају своје интересе на Балкану и зато у јавност испливавају нон-пејпери који цртају нове границе. Међутим, чека се онај главни са заглављем “Стејт департмент”, који ће покренути озбиљне расправе, а професор међународних односа Срђан Перишић у разговору за Објектив анализира како би могао да изгледа тај амерички нон-пејпер.

– Њихова геополитичка конструкција је да Срби живе у више држава, расути, распарчани. Стејт департмент жели да се то распарчано стање одржи – сматра Перишић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нон-пејпер са заглављем „Стејт департмент“ је јединствена Босна и Херцеговина, уверен је Перишић.

– Био сам чак на неким састанцима где је био присутан врх Стејт департмента, тако да знам њихове ставове, и то није ништа ново. Они желе да остане ова конструкција Балкана, коју су они направили деведесетих и 2000-их, укључујући и ситуацију у Македонији. Очигледно је да се томе противе Срби. Американци се плаше тежње да се Срби у Црној Гори, Србији и Републици Српској у будућности уједине јер им то руши геополитичку конструкцију – објашњава Перишић. Управо због тога, истиче, амерички савезници на Балкану нису Срби.

– Знају да њихов фактор на Балкану нису Срби, јер смо ми по њиховој конструкцији распарчани и тиме не можемо бити њихов фактор. Они ће наставити политику у Босни и Херцеговини, а то је лобирање да уђе у НАТО. Циљ је да се БиХ одржи у садашњем статусу, да се очува по сваку цену, како се Република Српска не би одвајала и припојила Србији. То је њихов став и они га неће променити – поручује Перишић.

ЈУЖНИ ТИРОЛ НА СЕВЕРУ

Што се тиче тзв. Косова, додаје Перишић, њихов став је исти.

– А то је признање тзв. Косова од стране Београда, или могу ићи на за њих лакшу варијанту, а то је да Београд не мора да призна независност Косова, али мора да дозволи да Косово уђе у међународне институције. Тиме они фактички неће тражити признање, али то јесте признање за цео свет ако имате столицу у Уједињеним нацијама, само што за нас то није признање. Што се тиче северног дела, Американци не би пристали да остане у саставу Србије, али би им било прихватљиво да добије неки издвојени статус, да буде као Јужни Тирол у оквиру независног Косова – напомиње Перишић и додаје да би то за Србе на северу значило могућност политичког права кроз организовање сопствених органа власти, образовну и културну аутономију, пропорционалност у запошљавању и финансијску аутономију.

ЈУГ СРБИЈЕ

У том максималистичком захтеву стајало би и да три општине на југу Србије – Прешево, Медвеђа и Бујановац, такође добију статус Јужног Тирола, али у оквиру Србије.

– Стејт департмент не би да мења тренутно стање и геополитичку конструкцију коју су правили 20 или 30 година. Ипак, сматрам да не треба пристајати ни на један нон-пејпер који се појављује, а који долази из правца Запада. Зашто? Зато што ти нон-пејпери не решавају српско питање на Балкану, на Косову и Метохији, већ решевају њихове геополитичке интересе. Исто тако, треба имати на уму да су, геополитички гледано, западне силе у опадању и не могу ништа на Балкану да постигну без наше сагласности. Овде су раније могли да постигну било шта, били су на врхунцу, али сад не могу ништа јер је свет мултиполаран – оцењује Перишић.

НИШТА ОД ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ

Изјаве о великој Албанији за Стејт департмент су неодговорна реторика, али их треба схватити у контексту политичке кампање и не придавати им претерани значај. Политички лидери и странке у региону углавном су свесни да до интеграције у ЕУ неће доћи променом постојећих граница.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс