Русија Свет

Амери у шоку! ПУТИНОВ УДАР НА БАЈДЕНА! Ево који Американци су стављени на ЦРНУ ЛИСТУ РУСИЈЕ, то ће озбиљно заболети председника САД!

Фото: Јутјуб

Руска Федерација је објавила који се званичници налазе међу 10 оних којима ће бити забрањен сваки приступ њеној територији, као одговор на нове америчке санкције званичној Москви.

Руски председник Владимир Путин жестоко је одговорио Сједињеним Америчким Државама на нову рунду санкција које је та земља увела званичној Москви, откривши сада и ко је међу 10 званичника којима ће убудуће бити забрањен приступ на територију Руске Федерације, а што се никако неће допасти шефу Беле куће Џоу Бајдену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, на Путиновој црној листи нашао се ни мање ни више него амерички државни секретар Ентони Блинкен, Бајденова ударна песница и човек који заправо спроводи у дело све најважније спољнополитичке одлуке Америке.

Он је изабран, како је наведено, након што је Вашингтон, не марећи за изјаве Москве, наставио с оптужбама на рачун Русије да се уплитала у америчке председничке изборе 2020. како би на њима победио Доналд Трамп. И иако је Кремљ то одлучно негирао, Америка је ипак у четвртак увела санкције Русији, протеравши из САД 10 руских дипломата.

Због тога је Русија, осим Блинкена, на црну листу ставила и генералног тужиоца Мерика Гарланда, Бајденову шефицу за унутрашње послове и саветницу Сузан Рајс, као и шефа ФБИ Кристофера Вреја. Осим тога, Москва је са своје територије протерала и пет пољских дипломата, по узору на потез који је званична Варшава раније предузела када су у питању руски званичници.

Осим тога, Путин је предузео још једну меру усмерену против Запада, која ће додатно погодити Украјину – на чак шест месеци затворио је Керчански мореуз за стране бродове. Реч је о пролазу који се налази између Азовског и Црног мора код Крима.

У међувремену, свестан да је превише захладнео односе са Руском Федерацијом, Бајден је Путину предложио да на лето двојица државника одрже састанак с циљем превазилажења највећих сукоба на релацији Москва-Вашингтон и то негде у Европи. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је навео како је председник заинтересован за спровођење у дело таквог предлога, али да ће о одлуци тек обавестити Вашингтон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс