Србија

АНА БРНАБИЋ ОТКРИЛА: Сви вакцинисани грађани добијају овај документ

Фото: Јутјуб

Премијерка Ана Брнабић најавила је данас да ће вакцинисани грађани Србије од суботе, 1.маја, добијати дигиталне ковид сертификате.

Брнабић је, у парламенту одговарајући на питање посланице Јасмине Каранац (СДПС), како мотивисати грађане да се вакцинишу, указала да је Србија успосатвила од почетка процеса одличан ИТ систем, који омогућава издавање електронских сертификата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ти сертификати треба да омогуће путовање вакцинисаних грађана.

Брнабић је пренела да се до 15 часова у Србији укупно, макар једном дозом, вакцинисало 2.150.280 грађана, што је изнад 30 одсто укупног пунолетног становништва.

Другу дозу вакцине, како је додала, примило је 1.462.125 грађана, што је 25,6 одсто пунолетне популације.

Када је реч о имунизаванима, а то су грађани којима је од друге дозе вакцине прошло две недеље или пет у случају АстраЗенека вакцине, до сада их је 1.265.974, односно 20,2 одсто пунолетне популације.

Рекла је да ће Србија имати ускоро око 40 одсто укупне популације која би била вакцинисана, што је добро, али истовремено је указала да постоје велике разлике између градова и оспстина.

Најуспешнији је у вакцинацији Београд, посебно централне градске општине.

Навела је да је у Старом Граду више од 62 одсто укупно пунолетног становништва вакцинисано, на Савском Венцу 61 одсто, на Врачару око 60 одсто.

Најслабија је вакцинација у општини Тутин са само осам одсто пунолетне популације, а потом следе Нови Пазар, Лајковац, Љиг, Жагубица, Мерошина.

Такође је казала да највећи степен вакцинације постоји у популацији старости између 65 и 74 године, са више од 60 одсто, што је, оценила је, одлично, јер се ради о угроженој категорији.

Код особа старијих од 75 година вакцинисано је 52 одсто, али код оних до 35 година још се мора много тога урадити, консаттовала је Брнабић.

Подсетила је да држава заједно са Београдом, Новим Садом и другим градовима, као и фестивалима, од 15.маја покреће кампању за мотивисање младих да се вакцинишу.

Такође је пренела да је на јучерашњој седници Кризног штаба одлучено да се отворе пунктови за вакцинацију у тржним центрима, те да ће први бити отворен у Ушћу, затим Делти, а потом вероватно у Крагујевцу и Нишу.

– Масовно отварамо и локалне домове здравља за вакцинацију. Похвалила бих општину Босилеград, где иду од куће и вакцинишу грађане. Мораћемо тако у неким разуђенијим општинама даље од градског језгра – објаснила је она.

Рекла је да је у Србији све боља и стабилнија епидемиолошка ситуација.

– Бројеви падају, а највећи део тога је захваљујући вакцинацији, што се најбоље види у Београду, где драматично пада број оболелих. Вакцинација ради – истакла је премијерка апелујући на грађане да се вакцинишу.

Она је подсетила да 98 одсто, актуелно нешто мање од 5.000 хоспитализованих ковид пацијенета, није вакцинисано.

Нагласила је да Србија има вакцине тренутно за сигурно још 350.000 грађана, а од 5. маја добија нову испоруку 104.000 вакцина компаније Фајзер, те стижу додатне количине вакцина и из Ковакс програма.

– Немамо проблем са вакцинама, ајде да будемо одговорни и вратимо се нормалном животу – закључила је Брнабић.

Извор: Танјуг