Свет

ЦУРЕ ДЕТАЉИ О ГЕЈТСОВИМ НАМЕРАМА! Купио је 100.000 хектара у 18 држава САД! Све слути на страшан сценарио! Ево шта се крије иза свега!

Један од најбогатијих људи на свету Бил Гејтс поседује највише пољопривредног земљишта у чак 18 држава у САД

Гејтс је недавно дошао до вртоглаве бројке од скоро 100.000 хектара обрадиве земље у чак 18 савезних држава, а прерачунато у квадратне километре реч је о 1.000 квадратнх километара. С недавном најновијом аквизицијом та бројка га је учинила новим највећим приватним власником пољопривредних земљишта у Америци. Највеће површине земље има у Луизијани, а следе Аркансас и Небраска. Земља је у његовм власништву или у рукама компанија које су повезане с инвестицијском фирмом оснивача Мајкрософта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многима делује необично да је човек који стоји иза једне од највећих технолошких фирми на свету и највећи земљопоседник. Међутим, већ 2008. године су Бил и Мелинда Гејтс објавили да ће дати преко 300 милиона долара за промоцију малих земљорадника у Африци и Азији, пре свега оних који се баве одрживом пољопривредом, а с високим приносима. Њихова добротворно-инвестициона компанија је улагала и у развој и ширење „суперусева“ отпорног на климатске промене и у краве музаре које дају велике количине млека.

Ти пројекти нису прошли без контроверзи – и многи су оптуживали Гејтса да агресивно пропагира ГМО културе, а на штету традиционалних локалних пољопривредних култура.

Хоће ли сву „новонакуповану“ земљу искористити, односно за шта ће је искористити, још се не зна. Многи се надају да ће се искористити у складу с вредностима своје фондације за одрживу и еколошку производњу и сличне циљеве. Међутим, преовладавају спекулација везане за производњу нових ГМО усева, отпорних на климатске промене.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/јутарњи.хр