Србија

ДАЧИЋ ОДБРУСИО ИВКОВИЋУ И ЗАТРЕСАО СРБИЈУ: Мира ми је дала списак оних који су издали Слобу и ОБЈАВИЋУ ГА!

Фото: Јутјуб

Пљуште жестоке прозивке међу старим и новим перјаницама СПС о томе ко је где био када се хапсио бивши председник. Некадашње страначке колеге не бирају речи

Због подсећања на хапшење Слободана Милошевића пре 20 година, те различитих сећања и тумачења тог историјског догађаја, повела се жустра полемика између некадашњих и садашњих перјаница Социјалистичке партије Србије (СПС).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бранислав Ивковић, који је био у вили Мир током драме приликом предаје Милошевића, поручио је актуелном лидеру СПС Ивици Дачићу да му је боље да ћути и оптужио га да није био уз Милошевића када је требало. Дачић за Курир пак каже да то није тачно и најављује да ће објавити списак људи који су издали Милошевића, а који му је Мира Марковић дала после 2006. и његовог преузимања СПС.

Како се бирало у СПС

Ивковић је јавно упитао Дачића зашто је држао седницу Градског одбора СПС „у време кад је цела Србија знала да сам ја за говорницом рекао шта се догађа пред Слобином вилом и повео свих 37 посланика“.

– Он је наставио себе да бира за председника ГО и своје потпредседнике и тек је онда дошао и после сликања нестао. Где је нестао, нека каже, а ја знам где је отишао. Боље му је да ћути. Он је део оне екипе коју је Мира Марковић наместила да ме избаци из СПС, јер је она желела да влада са СПС… Он је са тим истим ДОС направио владу 2004, са тим истим Коштуницом, који нас је највише слагао – рекао је Ивковић за ТВ Пинк.

Тома Фила открива

Мира није кукавица, Слоба продат за 60 милиона

Милошевићев адвокат Тома Фила каже да је Мира Марковић „била у неком свом свету, цветићи, лептирићи…“.

– Она је живела у неком свом свету. Али она никада није била кукавица. Била је агресивна, спремна да се бори до краја – навео је Фила. Поновио је да је тадашња власт од странаца добила 50 милиона долара за хапшење Милошевића, те да је „Хагу продат“ за 60 милиона долара.

Ко је где био

Дачић, међутим, подсећа да није водио партију када је Милошевић изручен Хагу и открива шта му је Милошевићева супруга рекла после тога.

– Мира Марковић, коју је Бане много боље познавао него ја, мени је оставила, то ћу показати када дође време, списак људи који су, по њеном мишљењу, издали Милошевића. Ја сам се видео после с њом, када је све прошло и рашчистили смо све те ствари. Она је мени рекла: „Ја теби ништа не замерам, ја тебе никада нисам подржавала, али замерам онима које сам ја створила“. Не знам зашто је Бане Ивковић толико нервозан. Што се тиче искључења из СПС, то је тражио Милошевић, говорећи да је он био на челу пете колоне. Ја Ивковића никада нисам тако називао, јер се нисам слагао са том оценом. И зато би Бане Ивковић требало да бира речи када говори о мени – поручио је Дачић и додао да је у време хапшења Милошевића био на капији виле Мир са супругом Сањом и народом.

Синиша Вучинић о дешавањима из 2001.

Милутиновић је издао

Милошевића је издао Милан Милутиновић, социјалиста и у то време председник Србије. То тврди Синиша Вучинић, члан Дирекције ЈУЛ и шеф Милошевићевог обезбеђења током драматичних збивања у марту 2001. Вучинић каже да су га звали тих дана, али да се Милутиновић најпре није јављао, а онда се вадио на здравље.

– Рекао сам му: „Хитно дођите, ви сте битни овде“, а он је рекао „Па ја не могу, ти не знаш да мене срце боли“ – навео је Вучинић.

Извор: Курир.рс/ И. К.