Србија

Деца ће се вакцинисати против коронавируса? Хитно се огласио Тиодоровић и открио све!

Епидемиолог доктор Бранислав Тиодоровић каже за Б92.нет да је одлука о повратку деце у школе „веома важна“ и додаје да је максимално подржава.

Подсетимо, на седници Кризног штаба, званично је одлучено да се ученици старијих разреда основних и средњих школа од 19. априла враћају у клупе јер, како је речено након седнице, „ситуација више није ванредна“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Одлуку коју смо на седници донели у вези са школама максимално подржавам и мислим да је веома важна, а имали смо у виду и то што ће ускоро распуст, тако да ће се и у том смислу смањити могућност заражавања“, каже др Тиодоровић

На питање, када ће деца моћи да се вакцинишу против коронавируса, будући да су такође у потенцијалној опасности да се заразе јер се враћају у школске клупе, каже да се ради и на томе.

„Као што знате, ове вакцине су за популацију од 18 година, јер још увек нису предвиђена за децу, али сада се већ ради једна таква врста истраживања на Фајзеровој вакцини, тако да очекујемо да ће до краја године, када се испитивање приведе крају, моћи да се вакцинишу и деца“, додаје.

Како каже, када се појавила вакцина против сезонског грипа у почетку су били сличног мишљења да је деца не примају, али након бројних испитивања је установљено, да је у потпуности безбедна и за децу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92