Србија

ДОКТОР КОН: Залажем се за обавезну вакцинацију

Члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон рекао је данас да би вакцинација за здравствене раднике у Србији требало да буде обавезна, те да ако се о томе буде расправљало на Кризном штабу, он ће подржати тај предлог.

Обавезна вакцинација за здравствене раднике

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Навео је да је вакцина једнини излаз из ове ситуације.

– Препоручена је, није обавезна, требало би можда да буде за здравствене раднике, то су предложили директори ковид болница. Тај предлог би требало озбиљно схватити и свакако подржавам тако нешто. Вакцинација против грипа, хепатитиса Б, за здравствене раднике је обавезна. Ако је икада постојао тренутак да, не само због њиховог здравља, већ и због могућности да болест пренесу на своје пацијете, требало би да се вакцинушу – рекао је др Кон.

Др Кон је истакао да пре десетак година није могао ни да сања да ће у Србији бити створен антиваксерски покрет.

– Ја нисам сањао да је у Србији могуће да се појави антивакцинална идеја, али ето ми имамо јасно профилисане антиваксерске поруке, људи који су се активизмом укључили да вакцинација не буде обавезна, а сада је препоручена. Превише пажње приодајемо антиваксерима. Невероватан је њихов утицај у овом тренутку – рекао је он.

„Ефекти вакцинације се виде“

Нагласио је да се ефекти вакцинације у нашој земљи виде.

– Ефекти вакцинације се виде, нису толико јасни, али рецимо виде се у Београду, 32 одсто становништва је вакцинисано. Када се упореде места која су слична, када погледате обухват вакцинације, види се да у месту у коме је он већи, крива се заравњује, док у другом није таква ситуација – истакао је.

Рекао је да ћемо, ако будемо сви примили вакцину, живети нормално.

– Онај који бира да се не вакцинише одабрао је вирус, он ће га стићи сигурно, само се не зна када. Живећемо норално, само би требало да се вакцинишемо – навео је.

Отварамо баште кафића

Он је гостујући у јутарњем програму „ТВ Прва“ истакао да ће од сутра баште кафића у Србији бити отворене, али да ће мере морати да буду додатно прецизиране.

– Да смо мере које су до сада биле на снази поштовали не бисмо ни дошли у овакву ситуацију. Кафићи ће бити отворени са посебно дефинисаним мерама, то је само легализовање онога што се већ дешава – рекао је др Кон.

Извор: Блиц