Свет

ДОНЕТА ОДЛУКА! Обуставља се употреба ове вакцине!

Вашингтон — САД, ЕУ и Јужноафричка Република одлучиле да привремено обуставе употребу вакцине против ковида 19 компаније Џонсон и Џонсон.

До те одлуке је дошло након извештаја о реткој појави крвног угрушка, пренео је Глас Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До сада је регистровано шест случајева ове појаве након што је дато више од 6,8 милиона вакцина, саопштила је америчка Администрација за храну и лекове (ФДА). Једна особа је преминула, а друга је у тешком стању.

Центри за контролу и превенцију болести најавили су састанак у среду како би размотрили ове случајеве. „Док се тај процес не оконча, препоручујемо паузу у употреби вакцине из крајњег опреза“, саопштили су високи званичници ЦДЦ и ФДА, доктори Ен Шухат и Питер Маркс.

Угрушци су се појавили код жена између 18 и 48 година, 6 до 13 дана после вакцинације. Једна од њих је умрла, док је друга у болници у критичном стању, саопштила је Управа за храну и лекове.

Након тога донета компанија Џонсон и Џонсон је донела одлуку да обустави испоруку својих вакцина и у ЕУ, која је почела ове седмице, пренео је ББЦ.

После препоруке ФДА, све америчке федералне државе прекинуле су давање вакцине компаније Џонсон и Џонсон до завршетка додатне истраге о њеној безбедности.

Имунолози наглашавају међутим, да је ризик од вакцине Џонсон и Џонсон по свему судећи изузетно низак и да је она и даље драгоцено средство у борби против Ковида 19. Признају ипак да је потребно да здравствени званичници делују уз опрез како би утврдили најбоље начине да се умањи било какав ризик.

„Чак и ако постоји узрочна веза са вакцином, 6 случајева на око 7 милиона доза (што је ниже од ризика од појаве крвних угрушака због употребе оралних контрацептива) није нешто због чега би требало паничити. Људи ме питају да ли би требало да откажу имунизацију вакцином Џонсон и Џонсон и ја им кажем да не би требало али знам да ће многи то урадити што ће успорити напредак у контроли пандемије“, рекао је за Ројтерс доктор Амеш Адаља, експерт за заразне болести на Универзитету Џонс Хопкинс.

До 12. априла у САД је дато 6,8 милиона доза Џонсон и Џонсон вакцине. Координатор Беле куће за Ковид 19 Џеф Зајнц рекао је да препорука здравствених агенција неће значајно утицати на план вакцинације у САД и да вакцине Џонсон и Џонсон „чине мање од 5 одсто регистрованих доза које су до сада дате у земљи“.

Такође је додао да је обезбеђено довољно вакцина компанија Фајзер и Модерна за 300 милиона Американаца.

 

 

 

 

 

 

Извор: Глас Америка/ Танјуг