Србија

ДР ГОЈКОВИЋ ОТКРИО: Договорено попуштање ових мера од понедељка, али само под једним условом

– Укупна епидемиолошка ситуација у Србији је и даље ванредна. Добро је да се број заражених засуставио на неким великим бројевима, што није и даље добро. Али са повећаним бројем вакцинисаних грађана и мерама које дају резултате, видимо да се ситуација постепено побољшава – каже покрајински секретар др Зоран Гојковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није добро, додао је, што и даље имамо велики број тешко болесних што додатно оптерећује здравствени систем.

– Имамо више од 25 одсто пунолетих грађана Србије које је примило прву дозу вакцине, око 18,6 одсто укупног пунолетнг становништва које је примило обе дозе. Такође је позитивно да имамо више од 700.000 грађана код којих је прошло више од три недеље од примања друге дозе вакцине – рекао је Гојковић.

Покрајински секретар за здавство је рекао да вечерас стиже у Србију први контигент из Ковакс програма вакцине компаније АстраЗенека.

– Први контигент од 56.000 вакцина ће стићи вечерас. Од понедељка, имамо уверења и мислим да ћемо имати, нових пола милиона кинеске Синофарм вакцине и 106.000 Фајезове вакцине, као што је договорено раније са произвођачима и дистрибутерима. То је неопходно да бисмо полако могли да почнемо да се враћамо у нормалан систем рада.

Могућност да сви објекти раде до 22?

Гојковић је говорио и о новим мерама које су усвојене на управо завршеној седници Кризног штаба, потврђујући писање „Блица“.

– Предлог Кризног штаба је да, уколико нам бројке за викенд буду добре, од понедељка се омогући рад угоститељским објектима који имају могућност рада на отвореном, дакле који имају баште. Током викенда ћемо обелоданити на који начин ће радити баште кафића, уколико епидемиолошка ситуација буде боља – истакао је Гојковић.

Друга мера која ће кренути од понедељка је да се радно време свих објеката продужи на 22 сата.

Како је истакао, о раду тржних центара ће се разговарати током викенда и почетком следеће недеље.

– Нико у Републику Србију не може да уђе без ПЦР теста или доказа о потпуној имунизацији – нагласио је Гојковић.

Ђаци остају на онлајн настави

Ученици од петог до осмог разреда и средњошколци ће до даљег остати на онлајн настави, нагласио је Гоковић.

– До даљег ће наши ђаци остати на онлајн настави. У овом тренутку још нема услова да се врате уобичајеним школским активностима – казао је Гојковић.

Покрајински секретар је говорио и о уласку у Србију.

– Нико у Републику Србију не може да уђе без ПЦР теста или доказа о потпуној имунизацији. То је подстицај свим онима који се нису вакцинисали, да то ураде – нагласио је Гојковић додајући да вакцинални пунктови раде и током викенда.

Када је реч о путовањима, чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да за путовања важе исте мере којих се већ придржавамо. Уколико путујемо, потребно је носити маску, држати дистанцу и водити рачуна о хигијени. Др Кисић Тепавчевић рекла је да, уколико путујемо, треба да се придржавамо мера превенције и да не одлазимо у затворене просторе.

– Сам одлазак у страну земљу није ризик сам по себи, уколико се придржавате мера. Апел свима који се досад нису вакцинисали да то ураде – истакла је она.

Кисић Тепавчевић је напоменула да је Србија на другом месту по броју ревакцинисаних, одмах иза Израела.

– Када је у Израелу број вакцинисаних прешао 60 одсто, они су наставили да грабе и даље ка колективном имунитету. Надамо се да ће се то ускоро догодити и у Србији – додаје.

Подсећамо, на данашњој седници Кризног штаба дозвољено је отварање угоститељских објеката у баштама и на отвореном уз поштовање прописаних мера. Рад услужних делатности, прехрамбених продавница, теретана продужен је на 22 часа.

Шта ће бити с тржним центрима?

Ове мере почињу да важе од понедељка. Разматрано је и отварање тржних центара, али је констатовано да и уколико буду отворени, неће почети да раде пре среде. Отварање тржних центара проћиће још једну проверу и анализу ситуације и броја заражених ковидом.

– О тржним центрима ћемо током викенда и поцетком следеће недеље, желимо да да пробамо да пронађемо решење и за њих. Тек ћемо видети у којој мери и како ћемо им омогућити да се укључе у рад – рекао је Гојковић.

Каже да су нове мере договорене пошто се бележи пад броја заражених у великим градовима, а пре свега у Београду. Додаје да је стабилизована и ситуација у Новом Саду, као и да је повећан број вакцинисаних грађана.

Гојковић је рекао да ће бити појачане контроле на граничним прелазима, где се морају строго поштовати уредбе и мере које су на снази,односно да нико у Србју не може да уђе без ПЦР или без потврде о вакцинацији.

Позвао је грађане да се пријаве за вакцинацију преко портала е Управе пошто ће вакцинални пунктови радити и током викенда.

– Ако број вакцинисаних буде растао, све мере и забране ћемо сукцесвино смањивати док се не поватимо у нормалне токове живота и рада – поручио је Гојковић.

На питање новинара, Гојковић је напоменуо да ће одлука да се отворе баште бити суспендована, уколико се догоди неуобичајено повећање броја заражених у односу на викенде последњих неколико недеља.

Релаксацију мера која креће од понедељка предложила је премијерка Ана Брнабић. Њеном предлогу није се успротивио медицински део Кризног штаба.

Седници су, између осталих, присуствовали премијерка Ана Брнабић, епидемиолог Предраг Кон, инфектолог Мијомир Племиш, заменик градоначелника Београда Горан Весић и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 16.910 особа, од којих је позитивно 4.826 док је 39 особа преминуло. Према подацима Министарства здравља и Института „Батут“ на респираторима 299 пацијената.

Извор: Блиц