Русија

Драма се наставља! СЕВЕРНИ ТОК 2 ЗАХТЕВА ВОЈНУ ЗАШТИТУ, РУСИЈА НЕ СМЕ ДА ЧЕКА! Ако крену, удариће подводним дроновима самоубицама!

Запад наставља да врши притисак на Русију да заустави изградњу гасовода Северни ток 2 – а најважнији догађај у овом ланцу биле су пољске војне провокације. Да ли противници гасовода могу да прибегну правим војним операцијама против Северног тока 2 – и ако да, како би Русија требало за то да се спреми?

Подсетимо, почетком априла 2021. године ситуација око гасовода Северни ток 2 озбиљно се погоршала. Значајан број цивилних и ратних бродова (углавном пољских), као и подморница, извео је опасне маневре око брода за изградњу цевовода Фортуна. Пољски војни авиони летели су око и изнад градилишта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Провокације и саботажа

Паралелно са провокативним акцијама, низ званичника западних земаља дало је изјаве према којима Русија наводно намерава да цевоводом заузме Балтик, уз њега постави своје ратне бродове, а на њему самом – извиђачку опрему. Пример је чланак пољског званичника Станислава Зарина, портпарола пољског министра-координатора за специјалне службе на порталу Дифенс Њуз, у којем „упозорава“ Сједињене Државе и Запад да Русија може да постави „обавештајне системе на цевоводу“.

Руски аналитичари сматрају да противници овог стратешког гасовода желе да Северни ток 2 буде технички беспомоћан пред могућим војним операцијама. То значи да би могао да буде оштећен или онеспособљен за рад уз помоћ диверзантских средстава.

Политичке и економске импликације напада на Северни ток 2 од стране Украјине, Сједињених Држава и низа других земаља су само увод у притиске. Више пута је изјављено да је изградња гасовода категорично неприхватљива и за Кијев и за Вашингтон. Пуштање у рад Северног тока 2 нанеће значајну штету и Украјини и политичком курсу Запада који се труди да изолује Русију. Против гасовоа су већ усвојене бројне санкције, а најављене су и нове. А ако све ово не помогне, сасвим је могуће претпоставити да ће се усвојити и војне методе. Наравно, тајно, јер је отворена војна агресија на гасовод политички немогућа.

Снаге и средства непријатеља

Која војна средства може да користи страна која жели да нашкоди цевоводу? Због превеликих дубина искључена је употреба ронилаца специјалаца за саботажу, па је највероватније средство за напад на цевовод подводни дрон самоубица, тј. дрон за једнократну употребу којим се управља са брода на површини. Уређај на себи има експлозивни набој чија детонација са дистанце уништава мину коју носи.

Главна карактеристика у случају Северног тока је да се уређај може тајно лансирати са брода који се налази прилично далеко (неколико километара) од цевовода и даљински довести до цевовода. Експлозија дрона ће се догодити када брод са којег се наводи буде довољно далеко. Посади брода ће бити довољно да једноставно баци контролну опрему преко брода и мирно напусти место саботаже.

Пољска има могућност да користи такве уређаје. САД, наравно, такође. Поред тога, индустрија плаћеника развијена у Сједињеним Државама омогућава обављање таквих операција, рецимо из Украјине.

Постоји решење

Шта би Русија требало да учини у таквој ситуацији?

Требало би направити систем одбране гасовода, али и не само Северног тока 2, већ и његовог претходника, сматрају руски стручњаци. Основа за такав систем треба да буде хидроакустичка опрема, која омогућава откривање употребе подводних дронова. Ова опрема би могла да се налази на бродовима који би патролирари водама на чијем дну лежи цевовод. Као средство брзог одговора може се узети у обзир хеликоптер са посебном јединицом, способном за брзо кретање у подручје деловања дрона и откривање брода или друге локације са којег се дрон самоубица наводи.

Истовремено, тешко је створити систем који ће у свим случајевима моћи да спречи напад. Али сасвим је могуће створити систем загарантованог пресретања подводног „дрона самоубице“, оцењују аналитичари.

Северни ток 2 је заједничка иницијатива руског државног Газпрома, немачких компанија Унипер и Винтершел деа (Wintershall Dea) који је део БАСФ-а, британско-холандског Шела  (Shell), аустријског ОМВ-а и француског Анжија (Engie).

За владу Русије, која је тренутно највећи светски извозник енергије и која се ослања на продају нафте и гаса и за попуњавање државне касе и за јачање геополитичког утицаја, овај пројекат је посебно важан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/vz.ru