Србија

ДРЖАВА ЋЕ ГРАЂАНИМА ИСПЛАТИТИ СКОРО ПО 1.000 ЕВРА: Првих 30 стиже у мају, па још 90, а ОВО СУ УСЛОВИ за још 750 евра

Држава би до краја године грађанима могла да исплати и до 1.000 евра, тачније 955.

Уколико се саберу директна новчана помоћ, новац од бесплатних акција које нисмо продали, као и бесповратна подршка за замену столарије, рачуница говори да би у наредних пола године, држављани Србије од државе могли да се „овајде“ и за 112.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најновија информације јесте да ће држава у јуну почети да ради на пројекту доделе новца за столарију. Право на ову помоћ имало би око три милиона домаћинстава. До лета би требало да се крене са првим јавним позивима, што значи да би на јесен било већ конкретних резултата. Према плану, до краја године, нову столарију имало би око 10 одсто домаћинстава.

Рачуница говори да би власници просечне некретнине, од државе могли да добију и до 750 евра. Пракично, за стан од 60 квадрата за замену столарије потребно је око 1.500 евра. Четвртина новца, односно 25 процената би дошло из Управе за енергетску ефикасност бесповратно, 25 процената би требало да дође из јединице локалне самоуправе, а 50 процената (750 евра) од самог домаћинства.

Јавни позиви биће организовани преко општина, а процену трошкова замене столарије радиће заједно државне и комисије локалних самоуправа. Држава ће направити и посебне програме за социјално угрожено становништво како би и они могло да замене столарију.

У мају првих 30 евра, а потом још и до 90

У оквиру трећег пакета мера, који је усвојен на Влади, држава је предвидела директну новчану помоћ за грађане. Пријава почиње 28. априла и траје до 15. маја, а сви пунолетни грађани, њих 6,1 милион, имају право на најмање по 60 евра. Исплата ће ићи у две рате, прва у мају 2021. а друга у новембру. Ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Није потребно два пута се пријављивати.

Пензионери ће добити и додатних 50 евра, дакле укупно 110 евра, а сви незапослени који су на евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ) у јуну могу очекивати и додатних 60 евра. То значи да свима који су на бироу следује укупно 120 евра помоћи од државе.

Ко напуни 18 година између маја и новембра – не може да се пријави за ову помоћ. Пензионери не треба да се пријављују, као ни корисници социјалне помоћи, јер ће они аутоматски добити новац. Процедура за пријаву осталих биће иста као и прошле године када је држава грађанима давала по 100 евра. Пријава је тада функционисала на два начина: електронски, преко сајта Управе за трезор и телефонски. Више детаља биће објављено уочи 28. априла.

Од бесплатних акција 85 евра

У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди, сада на рачуну можете да имате нешто око 10.000 динара (85 евра). Једна акција НИС на Београдској берзи данас вреди 620 динара, а пет колико је сваки грађанин добио пре пуних десет година, укупно 3.100 динара. Акција Аеродрома вреди 1.020 динара, а грађанима је на рачун уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда.

На име дивиденди током претходних неколико година компаније НИС, Аеродром и Телеком Србија сваком грађанину су уплатили по укупно 4.700 динара. Уколико већ нисте, овај новац можете да подигнете – притом ништа нећете изгубити јер подизањем новца од дивиденди не губите ни право на акције, али ни право на дивиденду које ће компаније исплаћивати у наредним годинама.

Новац од дивиденде грађани могу да подигну на шалтеру предузећа Пошта Србије уз обавезно показивање личне карте. Дакле, све што је потребно јесте лично присуство, лична карта и усмени захтев за подизање новца по основу дивиденде. И новац добијате одмах. Грађани који немају рачун за бесплатне акције у Пошти, новац од дивиденде могу да подигну у својој банци.

С друге стране, новац од акција могуће је добити само уколико деонице продате, а то је могуће такође у Пошти давањем налога за продају. Новац притом не добијате одмах, већ када ваше акције буду продате, а о томе информацију такође можете добити у Пошти. Важно је знати да у случају да продате деонице губите право и на дивиденду и на акције.

Извор: Курир.рс/Блиц