Србија

ФРИЛЕНСЕРИ БЛОКИРАЛИ УЛИЦУ: Радници на интернету кампују испред Скупштине, најављују ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ

Фото: Фејсбук принтскрин

Фриленсери су се вечерас окупили на платоу испред Народне Скупштине, где су поставили шаторе. Обећали су да ће вечерас камповати на том месту, док је за сутра заказан протест. Они су револтирани одлуком Владе Србије да усвоји решење за фриленсере, које сматрају неприхватљивим. Председник Удружења радника на интернету Миран Погачар поручио је да ће камповати наредна три дана, док њихови захтеви не буду узети у обзир.

Председник Удружења радника на интернету Миран Погачар рекао је за портал Нова.рс да овакав начин протеста нико до сада није практиковао и да су фриленсери вечерас испред Скупштине да би упозорили Владу да неће бити усвојен њихов предлог о наплати дуговања фриленсерима.
Он је поручио да ће сви окупљени остати на платоу испред Скупштине три дана, јер желе да Влада Републике Србије узме у обзир њихово мишљење и захтеве, па онда састави предлог о наплати дуговања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објашњава да је за камповање, а након тога и за протест, организован аутобуски превоз из већих градова, као што су: Суботица, Нови Сад, Крагујевац, Краљево, Чачк, Ужице, Алексинац, Бор, Ниш.

Званични захтеви Удружења радника на интернету за сад остају исти и своде се на то да им се не наплаћује порез за пет година уназад, као и да каматне стопе за текуће дугове буду мање.

Удружење радника на интернету најавило је протест у четвртак 8. априла, са почетком у 11 сати испред Скупштине Србије, који је реакција то што је Влада усвојила решење за фриленсере, које сматрају неприхватљивим. Као увод у протест, незадовољни фриленсери су данас од 18 часова почели да се окупљају испред Скупштине и постављају шаторе за камповање.
“Очекујемо да на протест дође велики број фриленсера, али су нам се јављали и они који подржавају ‘Еколошки устанак’, па очекујемо и њих”, каже Катарина Павловић из Удружење радника на интернету каже за Нова.рс.

Подсећамо, два дана након што су представници Удружења радика на интернету 30. марта одбили предлог Владе и напустили преговоре, Влада је саставила нов предлог који је прихватило Удружења фриленсера и предузетника (УФПС).

Њима се вечерас придружио Душан Бодирога из Удружења “Одбранимо реке Старе планине”, чији је протест под називом “Еколошки устанак” заказан за суботу. Фриленсери су саопштили да кампују испред Скупштине до суботе, када ће им се придружити и “Еколошки устанак”.

Извор: Нова