Србија

ГОРИВО на пумпама већ је ПОСКУПЕЛО, а ово је сценарио који тек следи

Фото: Јутјуб

Од почетка марта до данас, за отприлике месец и по дана, цена горива у Србији порасла је за 5 до 7 динара по литру. То значи да возачи за пун резервоар сада приликом сваког „танкања“ треба да издвоје око 300 динара више. Нафташи тврде да је то последица скока цена сирове нафте на глобалном тржишту у протеклом периоду, али оцењују и да у наредним недељама не треба очекивати значајне осцилације ценовника на пумпама.

Поједини познаваоци прилика чак тврде да би, с обзиром на тренутна дешавања на тржишту, реалније било очекивати одређено појефтињење горива, пошто се и набавне цене крећу силазном путањом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Литар безоловног бензина на српским пумпама данас се креће око 150 динара, док је 8. марта коштао 145 динара. Литар евродизела кошта 157 динара, што је, такође, око 5 динара више него пре месец дана. Код адитивираних горива, та разлика је и нешто већа, до 7 динара.

У међувремену је дошло и до увећања акциза за 0,7 до 0,9 динара по литру, а пошто то значи већи издатак и за ПДВ, јер акциза улази у основицу његовог обрачуна, цена горива већ тада је порасла за око један динар по литру.

Небојша Атанацковић, сувласник једне нафтне компаније у Србији, каже за „Блиц Бизнис“ да не очекује раст цена горива у наредном периоду, с обзиром на кретање цена сирове нафте на глобалном тржишту. Он каже да су нафташи већ искористили прилику да у последњих месец дана повећају цене за 4-5 динара, када се очекивао и даљи раст вредности „црног злата“.

„Тада је нафта стигла до 70 долара по барелу, али се затим вратила на 63. Ипак, цене на пумпама нису враћене на претходни ниво. У Србији је одређивање цена и ствар конкуренције, јер је великопродајна набавна цена чак и смањена пре 15-20 дана“, наводи наш саговорник.

Атанацковић сматра да зато нема разлога да цене на пумпама не буду и ниже, али додаје да је Србија очигледно „плитко тржиште“.

„Било је очекивања да ће светска привреда прорадити, али на жалост пандемија још увек траје. Ни авиони не лете као раније, па се цена сирове нафте на светском тржишту вратила на претходни ниво“, објашњава Небојша Атанацковић и додаје да се код нас пумпе за купце све више такмиче разним попустима, картицама, акцијама…

Он сматра да раст цена не треба очекивати све док се не поправи ситуација са пандемијом у свету, а и тада ће бити потребан одређени период за нормализацију стања. С обзиром на кретање цене сирове нафте на глобалном тржишту и што је већ искоришћен раст да се повећају цене на пумпама, сматра да би сада цене могле да имају тенденцију смањивања.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, каже за „Блиц Бизнис“ да на цену горива у Србији утиче тржиште, национално, регионално и глобално, и све што те промене носе са собом.

„Посматрајући кретање цене бензина и дизела од почетка 2020. године до 5. априла текуће, види се да се цене смирују и да ће се зауставити на овом нивоу“, оцењује Мићовић и додаје да је пре две недеље просечна малопродајна цена бензина у односу на претходну седмицу повећана је 0,29 динара по литру, а дизела 0,06 дин/л, док су та повећања током марта била и до 2 динара по литру недељно.

Наш саговорник истиче да је и повећање акцизе на гориво од 15. фебруара, које је са ПДВ-ом било око 1 динар по литру, уграђено у малопродајну цену.

„У најкраћем, скок цене сирове нафте од 88 одсто допринео је расту трошкова нафтних компанија, па и расту малопродајних цена. Исти ефекат, али у супротном смеру, осетио се и пре годину дана, када је цена горива од јануара до маја смањена за чак 30 динара по литру“, закључује Томислав Мићовић.

Нафта поново на 60 долара

Цене сирове нафте порасле су почетком априла за више од 3 процента, опорављајући се од благог пада након одлуке Организације земаља извозница нафте и њених савезника, односно групе ОПЕК+ о постепеном повећању производње до јула за нешто више од два милиона барела дневно.

Ипак, барел Брента се тренутно продаје за 63,75 долара, док се фјучерсима WТИ нафте за мај тргује по цени од 60 долара, па тако ни возачи у Србији не очекују значајнији скок цена на пумпама.

Извор: Блиц

Ознаке