Свет

Грчка признаје независност Косова

Професор Данијел Сервер сматра да постоје минималне шансе да државе које нису признале Косово промене свој став.

Стручњаци за међународну политику Давид Филипс и Данијел Сервер не очекују да ће пет држава Европске уније које не признају независност Косова променити свој став, осим Грчке, за коју кажу да ће највероватније признати независност Косова, преноси Телеграфи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Филипс и Сервер се слажу да треба сачекати крај процеса дијалога Београда и Приштине да би се видео став земаља ЕУ по питању статуса Косова и истичу да ће Грчка највероватније признати независност Косова.

„Грчка ће највјероватније признати Косово. Зид који је изградило пет држава које не признају Косово ће се ускоро срушити, након што Грчка или било која друга земља одлучи да призна Косово. Грчка је у ‘Агенди 2014.’ предложила продубљивање евроатлантских интеграција свих земаља Западног Балкана.

Иако се надам да ће Грчка променити свој став о Косову, не можемо занемарити њене блиске везе са српском државом, која снажно подржава Грчку да се придружи Европској унији“, рекао је Филипс.

Професор Данијел Сервер сматра да постоје минималне шансе да државе које нису признале Косово промене свој став.

„Промена става Грчке чини се предвидљивим у односу на остале земље. Споразум о коначном статусу између Београда и Приштине мора да донесе признање од пет држава које не признају Косово, али не видим да ће се ово ускоро догодити“, рекао је Сервер.

Известитељка Европског парламента за Косово Виола фон Крамон тврди да ће се став пет земаља које нису признале Косово променити када се оконча процес дијалога.

„Свака врста свеобухватног и обавезујућег споразума између Београда и Приштине натераће их да промене став. Наравно, волела бих да се њихов став промени и раније, али то се веројатно неће догодити. Са друге стране постоји разлика између оних земаља које још увек могу да сарађују ​​са Косовом и оних земаља којима је због питања унутрашње политике тешко да раде ​​са Косовом“, каже је Крамон.

Земље чланице ЕУ које нису признале Косово су Кипар, Грчка, Румунија, Словачка и Шпанија.

Извор: Ало.рс/Н.А.