Регион

ХАОС У САРАЈЕВУ! Комшић напустио састанак: „Ако може Косово, што не и Република Српска“

Сарајево — Чланови Председништва БиХ одржали су синоћ онлајн састанак са шефом дипломатије Европске уније Жозепом Борељом, преноси Радио-телевизија Републике Српске.

Српски члан и председавајући Председништва Милорад Додик рекао је да су са Борељом разговарали о „нон пејперу“ и актуелној епидемиолошкој ситуацији, као и о Косову и положају Репубике Српске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након састанка, Додик је нагласио да Бошњаци упорно желе да реинтегришу БиХ како они замишљају, у којој нема ни Срба ни Хрвата.

„То је нека грађанска подвала коју они стално протурају, јер мисле да то звучно делује западним земљама и траже грађанско уређење које је апсолутно непримењиво у БиХ“, рекао је Додик.

Према његовим речима, уколико је у неком временском периоду немогуће доћи до договора у оквиру БиХ о томе како ићи даље, онда је нормалније очекивати да се покуша мирно разићи.

„То је оно што сам рекао и самом комесару. Пошто је он искрено позвао на разговор, искрено сам му и рекао да је немогуће очекивати да Срби подрже признање Космета као независне државе, а да Републику Српску оставе да мрцваре у БиХ, како они мисле и како желе“, нагласио је Додик.

Неопходно је, сматра Додик, наћи баланс између тога, јер две готово идентичне ситуције не могу имати два различита решења.

Ако је Косово независно, рекао је Додик, зашто онда не може Република Српска да буде независна и по ком принципу.

„Овакав став изазвао је реакцију друга два члана Председништва, а Жељко Комшић је напустио састанак након моје твдрње да је незгодно да Председништво буде то које ће водити те проговоре јер имамо Комшића кога остали представници хрватског народа не сматрају легитимним“, рекао је Додик.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/РТРС