Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛА ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Нико не сме с тим у Србији да се игра,то је питање националне безбедности!

Фото: Јутјуб

ВАКЦИНАЦИЈА је питање националне безбедности и нема важније теме од тог процеса, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић и поручила да се нико тиме не сме играти и ширењем лажних вести и панике покушавати да угрози степен имунизације.

Поводом хапшења појединих ативаксера који се су оглашавали на друштвеним мрежама, Брнабић је на ТВ Пинк рекла да су лажне вести о вакцинацији нешто што грађане може коштати живота.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако је и једна особа која је размишљала да се вакцинише и чула лажи па од тога одустала и умрла, то је кривично дело. Морамо озбиљно да се се бавимо овом темом, ово је питање националне државне безбедности- рекла је Брнабић.

Навела је да је на последњој седници Савета за националну безбедност основна тема била вакцинација, а да се о томе разговарало и у Скупштини Србије.

Премијерка је одбацила наводе да је председник Александар Вучић антиваксер, истакавши да је он јасно позвао грађане на вакцинацију и да је најавио да ће се ускоро вакцинисати.

– Вучић је зелео да се вакцинише у тренутку када знамо да имамо довољно вакцина. Он сада отвара други круг масовне имунизације. То ће нам помоћи да дођемо до колективног имунитета- каже Брнабић.

Позивајући се на податке из Изрела, она је рекла да је довољно је да се вакцинише 56 одсто пунолетног становноштва да би се достигао колективни имунитет.

– Надам се да ћемо доћи до тога до краја јуна и да ћемо моћи да наставимо нормалан живот- навела је председница Владе Србије.

Подсетила је да се она прва вакцинисала, а да су то учинили и други званичници.

Поводом уласка појединих болница у ковид систем, Брнабић је рекла да је због тога важно да постоје мере.

– Разумем да је људима свега доста, али увек морамо да размишљамо и о здравственим радницима у ковид зонама који су под огромним притиском. Морамо да им помогнемо да би они могли да заштите животе грађана. Зато су важне мере- рекла је Брнабић.

Навела је да би у Србији, кад не би имала вакцине, добар информациони систем за пријављивање за вакцинацију и мере за спречавање ширења корона вируса, број новозарежних без сумње био већи од 10.000 дневно.

Председница Владе Србије каже да су нам вакцине помогле, да су нас спасле и помогле у томе да немамо толико рестриктивне мере као у Европи, односно да немамо забрану кретања и да привреда може да ради.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг