Србија

Иза свега се крију они? НОН-ПЕЈПЕР ПИСАЛА ГРУПА ЉУДИ: Могуће да је у све укључена ФЕДЕРИКА МОГЕРИНИ!

Нон-пејпер који предвиђа узајамно признање Београда и Приштине писала је група људи из Европске уније која је годинама укључена у процес дијалога, сматрају познаваоци прилика.

Нема много избора

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није искључено и да је у документ који предвиђа стварање посебног аутономног округа за север Косова и међусобно признање била укључена и некадашња висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Приштинска Коха објавила је да је имала увид у документ који предвиђа узајамно признавање Београда и Приштине, стварање аутономног округа северно Косово, као и привилегован статус за Српски православну цркву (СПЦ). Према том документу, Београд би био у обавези да не блокира чланство Приштине у међународним организацијама.

Председник Србије Александар Вучић рекао је недавно да сумња да је овај документ писала „лукава и паметна жена, фантастично упућена у тематику решавања питања односа Београда и Приштине, која је била је на сваком састанку посвећеном овој теми“.

Према речима Иве Висковића, професора Факултета политичких наука, жена о којој је председник Србије говорио као о особи која можда стоји иза нон-пејпера могла би да буде Федерика Могерини.

– Ако је реч о једној жени – нема много избора. Остаје госпођа Могерини, али остају и две научнице из Немачке. Јохана Дајмел и Жанин Мари Чалић, које су исто тако паметне жене, баве се тиме и то професионално раде. Ја мислим да се такав документ никад не пише једном руком. То је плод тимског рада, и ако је неко спремао, то је радила онда читава екипа. Ко је био на челу екипе, односно ко је дозволио да такав документ изађе, друго је питање – навео је Висковић.

Стара идеја

Политички аналитичар Душан Јањић такође сматра да је на овом документу радио читав тим, да су узимали реченице и делове документа са више страна.

– Они су користили разне изворе, чак и локалне, користили су тезе и нашег Форума (о телекомуникацији, суженом признању, црквама…)… Имали су увид у немачке тезе Бундестага, у све НВО и званичне папире. Знамо и да је идеја асимтеричне аутономије, која се помиње у нон-пејперу, дошла из Србије, преко једног балканског пројекта. То је стара идеја која је могла да се пласира у време Бориса Тадића, али је сада, кад је већ почео дијалог, касно за то. Ту идеју пласира госпођа која је била утицајна и у време Тадића и сада – каже Јањић и додаје:

Опасан проблем

– Асиметрична аутономија је опасан проблем – не можемо да реализујемо Заједницу српских општина, а ако будемо тражили аутономију за север, губимо нових пет година. Треба тражити замке у овом документу, а ово је једна од њих – да смо спремни на све само да добијемо север.

Иначе, поједини медији су објавили да иза документа за Београд и Приштину стоји извршна директорка ЕЕАС Ангелина Ајхорст, која је присуствовала преговорима, али су из делегације ЕУ у Београду то демантовали. И председник Србије, који је и отворио тему о ауторки писма, поручио је јуче да не може да потврди да је Ајнхорстова:

– Ово ми не личи на Ангелину Ајнхорст и уверен сам да она то није урадила.

ШТА ПРЕДВИЂА НОН-ПЕЈПЕР

1. Стварање аутономног округа северно Косово

2. Привилегован статус за Српску православну цркву

3. Београд се обавезује да не блокира чланство Приштине у међународним организацијама

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс