Русија

Језиве тврдње! Лавров упозорио: Нови рат могао би да се заврши уништењем ваше земље!

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да би било какви покушаји покретања новог војног сукоба на ратом разрушеном истоку Украјине могли завршити уништењем те земље, јавила је новинска агенција ТАСС.

Претходно је украјински заповедник генералштаба оружаних снага оптужио Москву ове недеље да нагомилава снаге недалеко од заједничке границе и рекао да проруски сепаратисти системски крше примирје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кремљ је раније у четвртак поручио Украјини и западним земљама да се „не брину“ због покрета руске војске на украјинској граници, пошто је Кијев изразио бојазан да би сукоб с проруским побуњеницима на истоку могао да ескалира.

„Русија премешта своје оружане снаге на својој територији како она хоће“, истакао је Дмитриј Песков, портпарол руског председника, „али то ни за когаа није претња и не треба никога да забрињава“.

Након дугог примирја у другој половини 2020, од јануара су се на истоку Украјине заредали оружани сукоби у којима је погинуло 19 украјинских војника. Обе стране се међусобно оптужују за ескалацију.

Уз то, Украјинци и Американци су известили о недавним покретима руских снага на Криму, украјинском полуострву које је Русија анектирала 2014, и на руско-украјинској граници, близу територије које контролишу проруски сепаратисти.

„Забринути смо због недавне ескалације руске агресије на истоку Украјине, посебно због кршења примирја потписаног 20. јула, које је 26. марта довело до погибије четворице и рањавања двојице украјинских војника“, рекао је портпарол америчког министарства одбране Џон Кирби.

Украјински сукоб је почео непосредно након руског припајања Крима.

У рату је изгинуло више од 13.000 људи од пролећа 2014.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Index.hr