Србија

Језиво! ШИБОВО ШИБАЊЕ СРБИЈЕ: Ево шта се крије иза речи немачког амбасадора – „Бомбардовање 1999. је било оправдано“?

ИЗЈАВА немачког амбасадора у Србији Томаса Шиба да је бомбардовање НАТО 1999. било оправдано јер је требало спречити хуманитарну катастрофу и геноцид више је од дипломатског гафа и представља „вежбање мишића“ званичног Берлина над Београдом, а све како би се извршио додатни притисак на нашу земљу око Косова и Метохије.

Овако саговорници „Новости“ тумаче скандалозан и непријатељски иступ немачког дипломате, који током свог трогодишњег мандата до сада углавном није имао „агресивни стил“, попут неких његових претходника. Посебно спорним они сматрају и то што је Шиб ову поруку послао управо у данима када се обележава осам деценија од нацистичког бомбардовања Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И док је Шиб, пре само три дана у ауторском тексту за „Политику“ поводом шестоаприлског бомбардовања писао о злочинима Трећег рајха у Југославији, наводећи да је Хитлер донео одлуку о бомбардовању кршећи међународно право, без објаве рата, сада му није спорно то што је војна акција НАТО извршена без одлуке Савета безбедности УН.

Саговорници „Новости“ сматрају да је мало вероватно да је Шиб „направио лапсус“ и деловао мимо инструкција из своје земље. А уколико из Берлина не уследи опомена, па и санкционисање Шиба, биће потпуно јасно да је деловао у складу са званичном немачком политиком.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је да би амбасадор Немачке морао 6. априла, на дан када је Немачка у Другом светском рату убила десетине хиљада Београђана, да обилази гробља побијених и полаже венце:

– Уместо тога, господин Шиб је правдао априлско бомбардовање Србије 1999. године. Таква бахатост приличи немачком окупационом команданту Србије, али никако амбасадору Немачке у Србији. Бомбардовање Србије 1941. је злочин, бомбардовање Србије 1999. је злочин. Комадање Србије 1941. је злочин, комадање Србије 1999. је злочин. Југославија је 1941. нападнута због одбијања да се држи уговора са Тројним пактом и због дискриминације немачке мањине, 1999. СР Југославија је нападнута због одбијања да потпише свој нестанак у Рамбујеу и због односа према шиптарској мањини.

Вулин је указао и да због изазивања два светска рата и страха света да би уједињена Немачка могла да понови злочине, Устав ове земље забрањује ангажовање њихове војске ван њених граница. Бомбардовање Југославије је показало да је страх оправдан, указао је Вулин.

Министар без портфеља и лидер СНП Ненад Поповић затражио је од Шиба да се извини српском народу због увреде:

– Срамна изјава да је требало бомбардовати Србију 1999. године да би се спречио геноцид, представља врхунац цинизма и наставак кампање појединих западних земаља да се српски народ прогласи за геноцидан. Јасно је да се ради о још једном покушају фалсификовања историје, где један представник немачке нације, која је одговорна за милионе мртвих у Првом и Другом светском рату, покушава да Србе прогласи за геноцидан народ и агресоре.

Некадашњи југословенски шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за „Новости“, да се Шиб овом изјавом приближио неким својим претходницима који су службовали у Србији, попут амбасадора Андреаса Цобела. Подсећа да је он отворено претио Србији да ако не изађе у сусрет захтевима Немачке у вези са Косовом, може да рачуна на ланчане ефекте и на Санџак, Војводину. Тада је Немачкој упућен оштар протест, а Цобел се извинио због својих изјава.

– Иступ Шиба је недопустив, у сваком погледу, и по међународним дипломатским конвенцијама, а имајући у виду и историју агресија које је ова земља вршила у Србији у три наврата у 20. веку. Берлин би могао да га не само опомене, већ и казни, а ако то изостане биће јасна порука Србији.

И историчар из Центра за друштвену стабилност Срђан Граовац нема дилему да ће непримерена Шибова изјава ставити мрљу на односе двеју држава:

– Посебно је спорно то што је употребио термин „спречавање геноцида“, како би оправдао и бомбардовање и став Немачке која подржава независност Косова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс