Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: „Нисмо задовољно амбасадором, у Србији нам прете да ће нас убити као стоку“

Фото: Pixabay.com

Загреб — Представник војвођанских Хрвата Томислав Жигманов изјавио је у емисији ХРТ у недељу да је недавно доживео претње.

„Особа која нам је притила је приведена. Друга особа која нам је претила да ће нас побити с аутоматском пушком као стоку, чини ми се да није приведена“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нису то биле само претње на друштвеним мрежама, добијали смо претње преко службених адреса. Не само да немамо адекватно деловање правосудних органа него цео тај процес, мучан за нас, није имао никакву активност представника власти у смислу заштите, нити осуду. То су структурални дефицити кад је у питању етнички мотивисано насиље или говор мржње у Републици Србији“, истакао је Жигманов.

Рекао је и да је комуникација с председником Србије Александром Вучићем коректна, али да хрвтска мањина у Србији није задовољна с хрватским амбасадором у Београду.

„Могуће је да власти у Загребу нису задовољни са мном као представником Хрвата у Србији, можда и ја стрчим у хрватско-српским односима, али ја користим медије како бих јавно указивао на проблеме који нису допустиви. Мене као политичког представника Хрвата у Војводини нитко није звао из дипломатије након претњи“, каже.

Подсетимо, у марту ове године односи Србије и Хрватске су се заоштрили када је Хрватска послала протестну ноту Србији, у којо је изражена забринутост због, како је наведено, бројних претњи, застрашивања и увреда на рачун представника хрватске националне мањине у Србији после захтева да се хрватски уведе у службену употребу.

Такође, Жигманов је изазвао лавину реакција у јавности када је крајем 2020. објавио да су у једном месту у Војводини претучена тројица мушкараца хрватске националности.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Б92/INDEX.HR