Свет

КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ ОТКРИЛА ШОК ДЕТАЉЕ: Након што ми је Ђинђић јавио, испоручивање Милошевића Хагу славили смо уз вино

Када је бивши председник Југославије Слободан Милошевић 2001. пребачен у Хаг, руководећи људи Трибунала славили су уз вино. То је својевремено открила некадашња главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте.

Дел Понтеова је, наиме, пре неколико година за ТВ продукцију агенције Сенса детаљно описала како је текла операција пребацивања Милошевића у Хаг 28. и 29. јуна 2001. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Било је важно да успоставе (српске власти – прим. ур.) контакт с нама како бисмо могли да ступимо у везу са НАТО и видимо како ће се то обавити. Наравно, све време операција је чувана у потпуној тајности. Али били су то врло напети тренуци јер се до последњег часа, док он стварно није био у хеликоптеру, није знало да ли ће операција успети.

Могло се, на пример, догодити да одбије да уђе у хеликоптер. Било смо, дакле, у телефонском контакту са Београдом, а тамо су били и наши људи, које смо послали да прате шта се догађа. И све је добро прошло – открила је својевремено Дел Понтеова за агенцију Сенса, а ових дана је на то подсетио портал РТС.

Она је потом описала и какво је расположење владало у Трибуналу након што је у притворску јединицу смештен Милошевић. – Сећам се да смо били овде (у Трибуналу), славили смо, отворили смо боцу црног вина, које чак није било ни добро, морам признати, и пили смо из папирних чаша. Био је то, на известан начин, тренутак олакшања након великог посла који смо обавили – навела је Дел Понтеова.

Порука од премијера

Открила је такође и да је дан уочи Милошевићевог хапшења била у Скопљу, те да је све време била на вези с тадашњим српским премијером Зораном Ђинђићем.

– Он ме је позвао и рекао да шаље једног свог помоћника да ми пренесе новости. Дошао је исте вечери и рекао ми: „Сутра ћемо ухапсити Милошевића.“ Сећам се да ми је рекао да за то зна само троје или четворо људи, али да ће ствар бити обављена – рекла је она.

Извор: Курир.рс