Србија

Кинеска компанија упала на приватне парцеле код Чачка, људима дали рок од 60 дана да се иселе

Фото: Фејсбук принтскрин

Кинеска фирма China Communications and Construction (CCCC) је поново са грађевинским машинанама без дозволе упала на приватне поседе Чачанима који живе поред трасе на којој се гради аутопут Пожега-Прељина.

Траса аутопута се зна 15 година, а експропријација земљишта на траси аутопута од Прељине до Пожеге почела је тек ове године. Житељи сеоских домаћинстава који живе уз трасу аутопута имају рок од два месеца да пронађу нови дом за себе и стоку, као и да пронађу имања како би наставили пољопривредну производњу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тражили смо на десет места да негде станујемо, нико нема да изда. Нама је најлекше да купимо стан, да идемо у Чачак, али ми се бавимо пољопривредом, имамо најмање 10-15 прикључних машина, од трактора, радимо воће, три хектара. Од воћа ове године не можемо прићи пошто се селимо, то ћемо све морати запустити. То је хаос. Богу плакати – каже Љиљана Павловић из Трбушана.

Кинески извођачи радова су ушли и у парцеле које нису процењене нити су стигла решења о експропријацији.

Породица Јанковић већ недељама страхује када ће и колико брзо морати да напусти свој дом.

– У парцеле се улази, видите и сами. Људи раде. Постоји неко обећање које је дао адвокат Путева Србије да нико неће бити исељен из кућа док не буде исплаћен, али тај временски рок је кратак. Када вас неко исплати морате наћи други животни простор, потом адаптирати, средити. Овде се живи под великом тензијом и у страху. Наш случај није изолован, да кажемо да се нешто десило, да се загубила фасцикла. Овде десетине домаћинстава имају исти проблем – каже Маријана Андрић из Пријевора.

Фото: Фејсбук принтскрин

Багери су раскрчили и шуме које нису процењене. Неке од њих чак нису биле ни планиране за експропријацију па је након сече и чупања стабала немогуће извршити праву процену.

– Нико ништа није урадио, звао, само су багерима дошли, поломили све, прошли, изручили материјал. Све за ноћ. Није било понуда за шуме — каже Предраг Илић из Пријевора.

– Добио сам део новца за земљиште, а дрва и шума није исплаћена. Сада су та дрва уништили када су са багерима чистили. Извели смо једног судског вештака, он је погледао па ћемо тужити – каже Радомир Ранковић из Пријевора.

Од локалне самоуправе од које су мештани очекивали помоћ и подршку,стигао им је само савет да потпишу понуду Путева Србије, а после покрену судски поступак.

Адвокати оштећених породица, који су радили и на експропријацији у Лазаревцу, кажу да овако лош однос локалне самоуправе према својим грађанима нису до сада видели.

Руководиоци на траси ауто-пута Прељина-Пожега нису желели да коментаришу поступање према грађанима јер им је наводно уговором о раду забрањено давање изјаве медијима док им надлежни не одобре.

Извор: Међу Нама