Русија Свет

„КРИМ СЕ НЕЋЕ ВРАТИТИ У УКРАЈИНУ… НИКАДА!“ Жесток одговор Ердогану из Русије! ТУРЦИ У НЕВЕРИЦИ!

ШЕФ радне групе за међународно-правна питања у сталном представништву Крима при председнику Русије Александар Молохов назвао је даром Данајаца обећање Турске да ће помоћи Украјини да поврати контролу над полуострвом.

– Такозвана подршка Турске Кримској платформи живо подсећа на чувену сцену из Вергилијеве ‘Енеиде’, када после тројанског свештеника желите да викнете: ‘Не верујте Данајцима ни кад вам дарове носе’. Ердоган има своје спољнополитичке циљеве и у његове планове у сваком случају не улази очување Крима у кијевској сфери утицаја – рекао је Молохов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Молохов је уверен да са таквим савезником као што је Турска, Зеленском нису потребни непријатељи.

– Злогласна Кримска платформа уз учешће Анкаре брзо ће се претворити у бушно корито – додао је он.

Са своје стране, сенатор из Кримског региона и члан Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Сергеј Цеков сматра да је Ердоганов став тврдоглав и нереалан.

– Од вишеструког понављања тог мишљења Крим се неће вратити у Украјину… никада. На такозваној Кримској платформи хиљаду пута можете изговорити реч ‘алва’, али вам од тога неће бити слађе у устима и тренутни статус Крима као саставног дела Русије се неће променити – истакао је Цеков.

Посланик Државне думе Руслан Балбек је, коментаришући речи председника Турске, навео да је Ердоган рекао оно што је Зеленски желео да чује, али да то не значи да ће речи пратити дела.

Могуће је да је турски председник само желео да поручи нешто охрабрујуће политичком жутокљунцу, рекао је Балбек.

Посланик је подсетио и да се Крим већ налази на свом месту – у Русији, а његови староседеоци су „на Криму, а не на суседним територијама“.

Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, након разговора са украјинским колегом Владимиром Зеленским у Истанбулу, изразио подршку такозваној Кримској платформи. Према његовим речима, Анкара подржава територијални интегритет и суверенитет Украјине, њен принципијелни став је непризнавање „анексије“ Крима.

Самит Кримске платформе планиран је за 23. август. На њој Кијев жели да разговара о питању „повратка“ полуострва. Украјина је предложила да се платформи придруже бројне државе, међу којима су и Турска, Француска, Велика Британија, Немачка, Канада и Сједињене Америчке Државе.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com