Регион Србија

ЉУДИ У ШОКУ! Испливао документ о довршетку распада Југославије – РЕГИОН КЉУЧА!

Политичке сцене Босне и Херцеговине и Словеније уздрмали су наводни потези словеначког државног врха, који има визију о “довршетку распада Југославије”.

Како пишу медији у Босни и Херцеговини, позивајући се на неименоване изворе из Брисела, словеначки премијер Јанез Јанша председнику Европског савет Шарлу Мишелу предао је документ о приоритетима словеначког председавања ЕУ, а у којем су, тврди се, наведене и смернице о “коначном распаду Југославије”, преноси Јутарњи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиме је наводно желео да обавести челника Европског савета о једном од приоритета председавања Европској унији које Словенија преузима 1. јула ове године.

Из Брисела за сада допиру противречне информације о постојању спорног документа.

Дописник Дела из Брисела Петер Жерјавич објавио на свом налогу на Твитеру како му је из канцеларије Шарла Мишела потврђено да је примио Јаншин ‘нон-пејпер’ да би за мање од пола сата саопштили: Не можемо потврдити да смо добили ‘нон-пејпер’.

Све је започело причом БХ портала Политички.ба, за који тврди да је повезан с тамошњом обавештајном заједницом, а који је објавио да се Јанша залаже за промену граница Србије и Косова према плану Вучић-Тачи, који је летос био у игри још док је председник САД био Доналд Трамп, али му се снажно противила Немачка, пише Јутарњи. хр.

Наводи се да Јанша одлази корак даље, па се предвиђа могућност отцепљења Републике Српске, припајање делова Црне Горе и Северне Македоније с албанском већином у Албанији, те прикључење западне Херцеговине Хрватској.

Резервна варијанта наводног Јаншиног плана је и да се формирају три националне републике у Босни и Херцеговини. Српска и хрватска, наставља Политички.ба, имале би тесне везе с матичним државама, док би бошњачка добила коридор према међународним морским водама који би гарантовао НАТО.

Исти медиј Јаншу представља као најгласнијег заговорника “завршетка распада Југославије” тврдећи како већ дуже време гура концепт ‘велике Србије’ и ‘велике Албаније’.

БиХ одмах реаговала
Писање овог босанскохерцеговачког медија вероватно не би имало неког одјека да га на виши ниво није дигао члан Председништва БиХ Жељко Комшић, из чијег су кабинета на разговор позвали словеначку амбасадорку у БиХ Зорицу Букинац.

Чланови Председништва БиХ Џаферовић и Комшић су одговорили и на претходна питања председника Словенија Борута Пахора о распаду БиХ. Они су навели како од мирног разлаза, односно распада БиХ, нема ништа, док је Додик потврдио како верује у ту могућност.

На састанку је амбасадорка уверевала Комшића да се словеначка политика према БиХ променила те да Словенија подржава европски пут БиХ у испуњавању услова за улазак у ЕУ, преноси Радио Сарајево.

Из уреда Борута Пахора саопштено је како председник није упознат са садржајем наводног нон-пејпера који је Јанша предао Мишелу.

“С обзиром на то да не зна садржај, не може га коментарисати. Иначе, председник Пахор заговорник је БиХ, њеног територијалног интегритета, европске перспективе и мирног развоја, што увек доследно наглашава, поручено је из Пахоровог кабинета. Додају и како Пахор не подржава распад БиХ, али подржава њено што брже приступање Европској унији.

Јанша је већ одговорио на писање у медијима, написавши на друштвеним мрежама да је Мишела задњи пут видео прошле године и да би му зато “у фебруару или марту ове године тешко било шта физички предао”.

Јанша наглашава да Словенија тражи решења за развој регије и европску перспективу земаља западног Балкана, “али да овакви написи покушавају да спрече тај циљ”.

Словеначки 24ур је у међувремену известио да је добио потврду да спорни тајни документ заиста постоји, али се претпоставља да је послат мимо уобичајених дипломатских канала.

“Нису га видели ни највиши словеначки представници у Бриселу”, пише 24ур.

Неки њихови извори чак тврде да би се документом регулисао и повратак бившег премијера Северне Македоније Николе Груевског из егзила у Мађарској.

Словеначко министарство спољних послова је за агенцију СТА поручило како је имало увид само у један ‘нон-пејпер’ о Западном Балкану, и то онај хрватски с краја прошле године, а који се ни у једном погледу не тиче било каквог мењања граница.

Словеначки европарламентарци Клемен Грошељ и Ирена Јовева изјавили су како би Словенија првенствено требало да “подржи даљи процес интеграције земаља Западног Балкана у ЕУ и играти улогу искреног посредника” и то у складу с европским вредностима, начелима, уговорима и споразумима, а без жеље за променом граница међу државама у тој регији.

 

 

 

 

 

 

Извор: јутарњи лист