Србија

МАРКО ПЛАТИО 5 МИЛИОНА ЗА ЂИНЂИЋЕВУ ГЛАВУ: Слобин син после 5. октобра спремао убиство премијера? СВЕДОК БРУТАЛНО УБИЈЕН

Марко Милошевић наручио је убиство председника Владе Србије Зорана Ђинђића. Убицама је понудио пет милиона долара. Син Слободана Милошевића захтевао је да се ликвидација обави одмах после 5. октобра 2000, када је коалиција ДОС, коју је предводио Ђинђић, срушила његовог оца са власти.

Истину о крвавом плану који је ковао Марко Милошевић открио је члан „земунског клана“ Зоран Вукојевић Вук, који је међу првима добио статус сведока-сарадника (шест месеци после атентата у октобру 2003, прим. аут.). После сведочења пред Специјалним судом одбио је да уђе у програм заштите сведока. Две године касније Вукојевић је брутално ликвидиран, његов тело је пронађено масакрирано у шипражју поред пута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Откривајући дил који је Марко Милошевић имао са мафијом, Вукојевић је 13. априла 2004. у судници Специјалног суда два пута поновио да је Слобин син наручио атентат на Ђинђића. Вукојевић није прецизирао коме је Милошевић јуниор нудио новац, али је, с друге стране, испричао да су Ђинђићеву главу тада сачували управо „земунци“.

– Душан Спасојевић је са Милорадом Улемеком организовао да Ðинђића заштите њихови људи. После 5. октобра послао нас је Легија да их обезбеђујемо. Значи, Ðинђића и његово обезбеђење – тврдио је Вукојевић.

Одговарајући на питање председника већа колико су штитили премијера, Вукојевић, који је иначе био десна рука Душана Спасојевића, рекао је:

– Једно петнаестак дана пошто је у том периоду Марко Милошевић нудио пет милиона да се убије Ðинђић.

Зоран Вукојевић

На опаску адвоката да нису добро чули шта је рекао, Вукојевић је поновио:

– Марко Милошевић је нудио пет милиона да се убије Ðинђић.

Иако је Вукојевићево сведочење било без присуства јавности, а његов исказ се сматрао службеном тајном, адвокат породице Ђинђић Рајко Даниловић изјављивао је да су овим сведочењем потврђени сви наводи оптужнице за убиство премијера.

– Чак је на питања судског већа, тужилаца и бранилаца он допунио многим конкретним доказима оно што је раније износио и тврдио, а са чиме је јавност углавном упозната пошто су ти његови искази били доступни преко неких листова, без обзира на то што би то представљало службену тајну – рекао је Даниловић.

Политиколог Јелена Вукоичић истиче да је свима, па и Марку, било јасно какав судбина чека његовог оца после губитка власти:

– Мислим да су сви знали да ће Ђинђић изручити Милошевића, могли су да претпоставе како ће се то завршити. ДОС је дошао на власт после Петог октобра, зна се да су иза ДОС стајале махом западне обавештајне службе, тако да је било очекивано да ће та власт испуњавати све што долази са запада, а Америци је било најважније да Слоба буде ухапшен и изручен Хагу.

Светозар Вујачић, адвокат и саветник актуелног министра полиције, не искључује могућност да је Милошевићев наследник помишљао и на овакву освету.

– Може бити, али да је тужилац у том случају имао основану сумњу да је то тачно, сасвим сигурно би истог тренутка донео решење о спровођењу истраге Марка Милошевића за подстрекивање убиства Зорана Ђинђића. Овако је остало само на томе што је рекао јер изгледа да за то није имао доказа – наводи Вујачић.

Извор: Курир.рс/СТ