Свет Србија

МЕДИЈИ БРУЈЕ! Председник Вучић мири Русију и Америку у Београду: Путин и Бајден на самиту века на Дедињу?

Фото: Јутјуб

Сукоб две светске силе Русије и Америке могао би да се оконча на лето, када постоји могућност да се шефови држава Владимир Путин и Џозеф Бајден састану на „неутралном терену”.

Србија, као једина земља на Балкану која се формално определила за војну неутралност, а која има партнере и на истоку и западу, у тој подели карата може да буде одређена као локација за важан састанак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Балкан је место где се преплићу интереси великих сила, а Србија је регионални лидер и негује одличне односе са Москвом, на европском је путу и ради на унапређењу сарадње са западним партнерима. Ако Руси и Американци одреде Србију као „неутралан терен” за важан састанак, једна од могућих локација је Бели двор на Дедињу – откривају наши извори.

СРБИЈА НАЈПОЖЕЉНИЈА ОПЦИЈА

Питање може ли Београд као неутралан терен да буде домац́ин састанку Путина и Бајдена отворили су руски медији.

– Ако за ове преговоре тражите истински неутралну земљу, чини се да је Србија најпожељнија опција – наводе руски медији.

Мада се Београд за ту улогу није кандидовао, како напомињу, не сумњају да би то учинио ако би било наговештаја да би тако нешто било могуц́е и са радошц́у би приступио организацији таквог догађаја.

ОДУШЕВЉЕН КОМПЛЕКСОМ

Није случајно Бели двор на Дедињу једна од могућих локација за састанак Путина и Бајдена. Српски медији су писали да, када је Путин дошао у званичну посету Београду 2001. године, на позив тада првог човека Југославије Војислава Коштунице, он није одсео у луксузним београдским хотелима, већ је, на сопствени захтев, преноћио у Белом двору.

– Путин је био одушевљен комплексом на Дедињу, рекавши да га подсећа на неки од дворова у Русији – писали су тада медији, а до повратка Карађорђевића нико више од страних државника није преспавао у Белом двору.

НАЧЕЛАН ДОГОВОР

Председник САД Џозеф Бајден саопштио је да је предложио свом руском колеги Владимиру Путину да одрже састанак током овог лета у Европи, а из Кремља је стигао одговор да ће бити потребно време да се размотри предлог о састанку на “неутралном терену”. У међувремену, Финска и Аустрија изразиле су спремност да их угосте, док градове попут Беча, Женеве и Хелсинкија фаворизује то што су они прилично устаљени као неутрална места за сретање државника.

Ипак, Србија је пример земље која је продрла у врх светског интересовања по својим позитивним достигнуц́има у борби против коронавируса и
наводи се као фактор стабилности на Балкану, па би дозвола да организује самит двојице државника била велика дипломатска победа наше земље.

ВЕЛИКИ УГЛЕД СРБИЈЕ И ВУЧИЋА

Директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш за Објектив каже да се место сусрета председника Бајдена и Путина без икакве сумње бира са великом пажњом у Вашингтону и Москви.

– Србија и Вучић могу да буду домаћини, имају велики углед у свету. Не без разлога, јер домаћин мора да буде прихватљив за обе стране, нарочито у овом тренутку када њихови односи нису на високом нивоу. Србија се с разлогом помиње као једно од могућих места сусрета, јер не само да је војно неутрална, она је последњих година стекла велико поштовање као међународни чинилац широм света, па и у Америци и у Русији. Председник Вучић има одличне личне односе са обојицом лидера и то је, по мом мишљењу, најважнија препорука да Србија буде домаћин оваквом сусрету – сматра Драгаш.

Он истиче да је мало земаља у свету, а још мање лидера који могу да се похвале да имају добар лични контакт и са Бајденом и са Путином.

– Председник Вучић је један од њих. Корист за Србију од једног оваквог састанка била би огромна, пре свега у политичком смислу, као пружаоца добрих услуга у једном важном историјском моменту када две велике светске силе треба да нађу компромис око важних питања која се тичу целог света. Већ само помињање Србије као могућег организатора овог самита шаље важан сигнал о високој позицији наше земље и председника Вучића у највишим међународним круговима – наводи Драгаш.

ДАЧИЋЕВ ПРЕДЛОГ

Иначе, Ивица Дачић је као шеф српске дипломатије пре три године предложио да се најављени сусрет Владимира Путина и тадашњег председника САД Доналда Трампа одржи у Београду. То није нова идеја с обзиром на то да је српска престоница већ била одабрана као „неутралан терен” и место сусрета руског и америчког преговарача – Владислава Суркова и Курта Волкера, када су две силе укрстиле копља око разрешења кризе у Украјини.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс