Србија

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ! Кризни штаб ускоро додатно релаксира мере? Ово ће обрадовати све грађане Србије!

Утакмице у свим спортовима ускоро ће се одвијати уз подршку навијача на трибинама, сазнаје Српски телеграф.

Према информацијама до којих је дошао наш лист, а базирају се на дискусијама током седнице кризног штаба одржане у петак, разматрана је могућност с којом су се сагласили скоро сви присутни – да се омогући присуство публике на фудбалским, кошаркашким, рукометним и другим мечевима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

АКТУЕЛНИ ТРЕНД

О томе је, додуше, не тако експлицитно, након састанка штаба говорио и др Бранислав Тиодоровић:

– Треба размишљати о одређеним бенефитима за особе које су добиле две дозе вакцине против коронавируса.

Стручњак из Ниша је на питање да ли би кризни штаб подржао идеју да грађани који су се вакцинисали иду на места на којима су већа окупљања казао да Србија није пусто острво и да прати шта се дешава у Европи и свету.

Он је подсетио да Израел и Велика Британија, који имају изузетно добре податке, то већ чине.

– Морамо размишљати о томе да добију бенефите они који добију две дозе вакцине. Треба да размишљамо о одређеним бенефитима. Али то је питање етике, за правнике – казао је Тиодоровић и додао:

– Треба видети да ли се може обезбедити да на стадион могу да уђу они који су вакцинисани с две дозе, али и они који нису уз ПЦР тест.

Иначе, Тиодоровић је саопштио да је ситуација око вируса КОВИД-19 и даље ванредна, али да постоје побољшања, која би од понедељка могла да омогуће поновно отварање тржних центара, а од 19. априла повратак ђака у школе. Додао је и да, ако се настави актуелни тренд вакцинације, за месец и по може бити успостављен колективни имунитет.

Како је рекао, уочава се блага тенденција смањења броја новопотврђених случајева короне, уочава се и да се однос између пријема и отпуста у КОВИД болницама креће полако у корист отпуста, те да се смањује број првих прегледа у КОВИД амбулантама.

Међутим, наше КОВИД болнице су и даље пуне и под великим оптерећењем. Али ако би се наставила динамика уочена у последња два-три дана, што очекујемо, може се размишљати о одређеним поступцима који ће омогућити да неке од мера могу бити попуштене. Мислим ту, пре свега, о томе да тржни центри могу почети да раде од понедељка, под претпоставком да се тенденција настави. Угоститељски објекти с изласком на башту моћи ће да раде, али остају затворени делови угоститељских објеката у затвореном простору – објаснио је епидемиолог.

ЛОКАЛНЕ ПРОЦЕНЕ

Тиодоровић је истакао да је и време да се онлајн настава сведе само на локалне процене о могућим жариштима, а да од 19. априла почну школе да функционишу по систему као и раније.

Истакао је да акценат остаје даље на мерама и да се све мере које су познате морају поштовати, од ношења маски, чак и на отвореном ако сте близу других људи, у разговору.

– У гужви, маска је та која ће вас заштитити – објаснио је Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс