Србија

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ! Србија уводи ГАРАНТОВАНУ пензију? Ево ко би имао право на њу и који УСЛОВ морате да испуните

У Србији има старијих од 65 година који нису успели да остваре своје принадлежности и немају од чега да живе

Најстарији грађани, а нарочито жене, који нису успели да остваре пензију ни по ком основу, могли би да добију такозвану гарантовану пензију, коју већ примају њихови исписници у суседним и европским земљама. Она у региону износи око 100 евра, а можда који евро више би била и код нас. Како каже Милан Кркобабић, лидер ПУПС и министар за бригу о селу, ову врсту пензије добили би старији од 65 година који немају никаква примања. Таквих у Србији, према статистичким подацима, има око 200.000.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Залажемо се за социјално одговорну државу која посебно брине за најугроженије, а то су, без сумње, најстарији суграђани. Такозвана гарантована пензија, као посебан вид социјалног давања и препознатљив израз међугенерацијске солидарности, намењена је суграђанима старијим од 65 година, који из различитих разлога не могу да остваре право на пензију, а немају друге приходе и нису корисници других социјалних давања.

Како наводи Кркобабић, право на тзв. гарантовану пензију имали би старији од 65 година који су више од 20 година држављани наше земље. То давање би било посебно значајно за жене које су рађале и гајиле децу, водиле домаћинства, а из различитих разлога не испуњавају услове за стицање било које врсте пензије из различите врсте пензије, старосне, породичне, инвалидске – истиче Кркобабић.

Он истиче да у Хрватској таква врста принадлежности најстаријих износи око 12.000 динара. Како наводи, житељи Северне Македоније не морају да имају дана стажа у књижици, али да би добили социјалну пензију од 100 евра, треба да имају 15 година живота у тој држави, под условом да немају имовину и имовинска права од којих могу да се издржавају.

СОЦИЈАЛНЕ ПЕНЗИЈЕ ЗА СИРОМАШНЕ

У развијенијем делу света се углавном пензија остварује тако што државе приморавају људе да се осигурају док раде, како би кроз „принудну штедњу” обезбедили сигурност у старости. Поред пензије која се додељује по основу осигурања, постоје и социјалне пензије, које се фи нансирају из буџета и нису засноване на уплати доприноса. Социјалне пензије су или универзалне, намењене свима који су старији од одређене старосне границе, или су усмерене само на сиромашна стара лица и додељују се уз проверу материјалног стања, односно дохотка и имовине.

У Србији највећи број старијих од 65 година, готово 90 одсто, остварује право на пензију по основу доприноса за пензијско – инвалидско осигурање, које су уплаћивали током радног века или по основу наслеђивања права. Подаци о сиромаштву показују да стари у Србији нису угроженији од просека популације, те се обично констатује да је пензијски систем у том смислу остварио један од својих циљева – заштиту од сиромаштва у старости.

СОЦИЈАЛНУ ПОМОЋ МАЛО КОРИСТЕ

Обухват старих пензијама није, међутим, потпун.

Процењује се да у Србији данас око 200.000 старијих не остварује право на пензију. Иако и код нас постоји општи програм социјалне помоћи намењен сиромашнима, мали број старих остварује ово право.

Ранија истраживања показују да је поседовање нешто веће имовине од прописане најважнија препрека за остваривање права. Додатно, недовољно учешће старих у овим програмима је резултат и неинформисаности и компликованих административних процедура.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс