Србија

МИНИ ТОРНАДО РУШИО СВЕ ПРЕД СОБОМ: Пијавица направила хаос у Србији

Ову природну појаву Драгачевци не умеју да објасне

Осим априлског снега, мештане Дргачева изненадила је још једна временска непогода. У селу Живица дошло је до појаве мини торнада или такозване „пијавице“ која је у домаћинству Видоја Јовичића носила све пред собом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Десило се пре неколико дана, одједном као да је дошло до неке експлозије и онда је снажна олуја носила све пред собом. Од јачине ветра у ваздух су подигнуте бале сена, потпуно уништен пластеник и убијено је једно јагње. Све је трајало неколико минута, али за то време причињена је велика материјална штета – рекао је Видоје Јовичић из села Живице.

Ову природну појаву Драгачевци не умеју да објасне, а ни најстарији мештани не могу да се сете да се некад десило нешто слично.

– Касније смо увидели да је вероватно у питању била та „пијавица“ која носи све пред собом. Само је срећа што је кратко трајала, не знам шта би било са домаћинством и стоком да је потрајала мало дуже – каже Видоје.

Иначе, ово није први пут да се такозвана пијавица јавља у Србији, а према речима метеоролога појављује се као последица разлике у блиском сусрету два притиска, мешања топлог и хладног ваздуха у атмосфери. Догађа се најчешће у градоносно-кишним облацима у којима долази до судара струје топлог ваздуха који се пење и хладног који силази, он почиње убрзано да се врти око себе, слично чигри, стварајући издужени левак.

Извор: РИНА