Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Фајзерова, Спутњик или Синофармова? Ова вакцина се најбоље показала у Србији!

Грађани Србије најбрже су развили имунитет са Фајзеровом вакцином против ковида, и то две недеље након прве вакцине, за нијансу спорије када су примили вакцину спутњик руског институра Гамалеја. Кинеској вакцини треба дуже да створи антитела, посебно код старијих од 70 година и нарочито код мушкараца.

Резултати анализа тога колико смо вакцинацијом стекли имунитет на ковид 19, а праћен је узорак од 10.000 грађана Србије, познати су јавности захваљујући научницима Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, прикупљани су узорци вакцинисаних грађана почев од нултог дана, две недеље након примене прве, две недеље након примене друге дозе вакцине, а потом у месечним интервалима. Узорци се анализирају на присуство антитела. За сада је анализирано више од 10.000 узорака вакцинисаних особа применом свих тренутно доступних вакцина у Србији. Проучавани су узорци грађана који имају од 20 до 95 година.

Како каже Марија Гњатовић из ИНЕП-а, идеја је била да се испита један аспект имунолошког одговора (антитела), како би се стекао увид у кинетику стварања заштите након имунизације, применом вакцина базираних на различитим технологијама, од класичне до РНК технологије.

Фајзерова вакцина: Ефикасност

На основу праћеног узорка када је реч о вакцини Фајзера, више од 85 одсто вакцинисаних специфичан антителни одговор развија већ две недеље након примене прве дозе. Након примене друге дозе, преко 95 одсто испитаника има мерљиве вредности антитела. Када је реч о разлици у стварању антитела у односу на старост испитаника истраживање је показало да не постоји значајна разлика у нивоу антитела. Антитела остају у циркулацији неколико месеци након примене обе дозе вакцине без значајне тенденције опадања концентрације антитела.

Спутњик В: Ефикасност

Вакцина спутњик В даје такође добар серолошки (антителни) одговор у свим старосним групама. Код већине вакцинисаних особа мерљиве количине антитела јављају се око три недеље након примене прве дозе, док је проценат вакцинисаних особа са позитивним налазом антитела након примене друге дозе већи од 92 одсто. Концентрација антитела у циркулацији остаје непромењена у периоду праћења.

Кинеска вакцина Синофарма: Ефикасност

Вакцина произвођача Синофарм (Синопхарм) нешто касније ствара одговор у односу на вакцине модерне технологије. Тако се прве мерљиве вредности антитела јављају најраније око две недеље и након примене друге дозе вакцине. Грађани до 65 година у великој мери развијају специфична антитела након примене Синофармове вакцине и проценат серопозитивних у тој групи испитаника виши је од 90 одсто. Примећен је нешто бржи пад вредности концентрација антитела у узорцима крви вакцинисаних у односу на друге вакцине међутим, како кажу у Инепу, то не значи да се и укупна заштита губи.

Очекивано је да је продукција антитела најинтензивнија у тренутку присуства вируса, а да се након тога очекује пад концентрација. Међутим, урађена анализа показује да у тренутку када дође до поновне изложености патогену долази до брзе продукције високоспецифичних антитела, неопходних за одбрану организма од инфекције.

Ипак, постоји јасна разлика у одговору на примену Синофармове вакцине у различитим старосним групама. Примећен је знатно слабији антителни одговор код особа старијих од 65 година, посебно у групи старијих од 70 година и то мушког пола, са честом појавом потпуног изостанка специфичних антитела у циркулацији.

Инфекције могуће, али ретко, блаже и без смртних исхода

Постоји јасна разлика између вакцинисаних и оних који нису примили вакцину. И она је пресудна. Грубо речено, могу се разболети и вакцинисани, али њихов ковид је блажи и нема смртних исхода.

Како каже Марија Гњатовић, уочено је да су инфекције могуће након примене свих врста вакцина.

„Али значајно ређе се јављају у односу на невакцинисану популацију. Такође са доста блажим симптомима и без смртних исхода“, каже Марија Гњатовић.

Иначе, Институт ИНЕП развио је и произвео ковид 19 елиса тестове за детекцију ИгМ и ИгГ класе антитела. Применом ових тестова анализирано је око 50.000 узорака пацијената у лабораторијама ИНЕП-а, урађена је национална сероепидемиолошка студија о ковиду 19 на територији Републике Србије, студија праћења трајања антителног одговора након прележане инфекције, а сада и студија праћења ефеката имунизације.

„Присуство специфичних антитела у узорцима крви индикатор је да је организам препознао активне компоненте вакцине и да је индукован имунолошки одговор. Одсуство антитела не значи нужно да заштита не постоји, јер су антитела само један чинилац имунитета. Веома важну улогу у одбрани од инфекције има тзв. ћелијски одговор, који се не може мерити на једноставан начин“, закључује Марија Гњатовић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Блиц.рс