Србија

Морате знати! ИНФЕКТОЛОГ ОТКРИО СВЕ: Ко не би смео да се вакцинише и зашто не треба да меримо антитела

На неки начин вакцина имитира болест, тако је вакцина и конципирана, као да је ту болест

Након дуже од годину дана борбе против корона вируса, сазнало се много тога, а неке ствари су и даље непознаница. Гостујући на телевизији К1 инфектолог др Томислав Преведен „сабрао је утиске“ и открио шта је то што је лекаре највише изненадило у вези са овим вирусом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ја сам инфектолог, иначе радим у пријемно-тријажној амбуланти Клиничког центра Војводине и бавим се прегледима пацијената који се упућују због коронавирусне инфекције. Ми примећујемо да се овај вирус и даље јако брзо шири, то нас је све изненадило, сећате се да смо прошле године говорили на лето да ће епидемија да спласне, то се није десило, дакле не понаша се вирус тако. Затим, тај вирус не напада само плућа, то је највеће место деловања, али ипак захвата ендотел, неко унутрашње ткиво органа, тога има свуда, значи као мултисистемска болест, па зато нас не изненађује што има ту и разних других догађаја, тромбоза, може срце да захвати, итд. Дакле, изненађени смо брзином ширења, захваћеношћу више органа, затим, за ово релативно кратко време успели смо да се направи вакцина, док што се тиче лекова, ту још увек нема правог антивирусног лека који би као антибиотик кад се попије деловао на упалу грла или на неку другу упалу“.

Помињући ширење вируса, др Преведен је одговорио на питање да ли су за то убрзано ширење заслужни нови сојеви короне.

„Мутације су одбрамбени механизми вируса, он жели да преживи и избегне имунитет заражене особе. Самим тим, мутира, мења се и остаје жив, ту не можемо пуно да утичемо, он има те вирусолошке генетске карактеристике и у овом моменту мислим да нисмо толико изложени опасности од тих нових сојева јер не дају тежу клиничку слику него су вирулентнији. Тако да, мере заштите које се помињу, а то је пре свега вакцина, па онда маска и све остало, заштитиће и од тих нових сојева. Не очекујемо ту неку нову ситуацију и погоршање, али ће то допринети продужавању ове инфекције. Надам се да ће помоћи и вакцине које су у оптицају, ипак оне делују и на те нове вирусе или ће барем смањити њихову моћ“.

Инфектолог је појаснио и колико штите вакцине, а колико дуго смо безбедни након прележаног вируса.

„Сматра се да и после вакцинације и после прележане инфекције постоји имунитет који може да штити углавном шест до осам месеци. На неки начин вакцина имитира болест, тако је вакцина и конципирана, као да је ту болест“.

Када се помене имунитет, сви прво помисле на антитела, а др Преведен тврди да она нису једини параметар.

„Захватила нас је антителоманија, где се сви сад баве антителима. На основу оног што смо видели, то није најбољи показатељ имунитета јер се тим мерењима мере само одређене врсте антитела, а постоји одбрана организма и на други начин, Т-ћелије, друга врста антитела. Тако да, није се до сада показало битним мерење антитела после вакцинације или прележане болести. Кажем, вакцинација штити шест до осам месеци, а што се тиче прележане болести, већ после месец дана од тога људи могу да се вакцинишу, није обавезно, али могу, то ће појачати њихов имунитет“.

Инфектолог је изричит – не треба да меримо ниво антитела.

„Не треба да меримо антитела, треба да ослушкујемо своје здравље. Ако сад говоримо о вакцини, сведоци смо да су се разболели и вакцинисани, па се то можда окривљује да је то последица нежељног ефекта. Препорука је да се што више људи вакцинише, то под број један, следеће, код кинеске вакцине се само мало спорије ствара заштита, али то не значи да је слабија. Људи треба да знају да после прве вакцине треба да се понашају као да нису вакцинисани, да се штите, а после друге, кад прође две-три недеље, онда су тек након тога безбедни да скину маске, што се сада још не препоручује, него треба да носе маске“.

Говорећи о вакцинама, др Преведен је одговорио и на питање да ли постоје људи којима би препоручио да се не вакцинишу.

„Чули смо више пута да само они који су алергични на неке састојке вакцине, ето њима бих рекао да се не вакцинишу. Осталима бих рекао супротно, мотивисао бих људе да се вакцинишу, да могу да иде у ресторане, биоскопе, да могу да путују“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Ало