loading...
Србија

Морате знати! КО ХОЋЕ 60 ЕВРА ОД ДРЖАВЕ МОРА ДА ИМА ОВАЈ ДОКУМЕНТ: Пасош није довољан, свако је дужан да има ту исправу!

Пријава грађана за раније најављену помоћ државе почеће 28. априла преко сајта Управе за трезор и трајаће до 15. маја. Истовремено, од 5. маја пријаве ће бити могуће и преко кол-центра.

Према ранијем објашњењу министра Синише Малог, грађани који се пријаве за помоћ добиће 30 евра у мају, а 30 у новембру, с тим да ће пензионерима у септембру лећи још 50 евра на рачун, а незапосленима 60 евра у јуну.

Дневни лист “Курир” објавио је одговоре на најчешће недоумице око пријаве за новчану помоћ државе.

1. Да ли особа која је тек напунила 18 година и нема личну карту мора да је извади како би се пријавила?

– Закон о личној карти прописује да је лице старије од 16 година које има пребивалиште на територији Републике Србије дужно да има личну карту.

2. Новац с наменског рачуна мора да се подигне на шалтеру банке или може да се с тог рачуна изврше одређена плаћања?

– Средства с наменског рачуна подижу се у готовини. Када се подигну, тај наменски рачун се гаси. Уколико је новац примљен на текући рачун који је већ активан, њим може да се располаже као са свим осталим уплатама.

3. Да ли само носилац новчане социјалне помоћи добија аутоматски исплату, а остали чланови његове породице морају да се пријаве?

– И носиоцу новчане социјалне помоћи и свим пунолетним члановима његове породице новац се исплаћује без пријављивања. Сви остали корисници социјалних давања треба да се пријаве.

4. Могу ли се пријавити држављани Србије који имају пасош Србије, а живе ван Србије и немају личну карту?

– Право на једнократну помоћ имају пунолетни држављани Републике Србије који имају активно пребивалиште на територији Републике Србије, с важећом личном картом и који се пријаве преко портала Управе за трезор или кол-центра.

5. Пошто пензионери по аутоматизму добијају предвиђени новац, да ли неко, уколико га не жели, може да пошаље захтев да се одрекне?

– Ова могућност није предвиђена. Ко не жели тај новац, може да га донира у хуманитарне сврхе.

6. Може ли се да с наменског рачуна директно преусмери новац хуманитарним организацијама?

“Ни ова могућност није предвиђена. Али када подигну новац, корисници могу да га донирају у хуманитарне сврхе”, објасио је лист.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо.рс