Србија

Морате знати! НОВА ОДЛУКА: По повратку из земаља окружења потребан негативан ПЦР тест, а ево шта је са вакцинисанима!

Фото: јутјуб

Сви који планирају да отпутују ван Србије у неку од земаља региона током празника, морају да имају на уму да их приликом повратка чека и контрола на корона вирус, објављено је у новом броју Службеног гласника.

Ову меру је донело Министарство здравља Републике Србије на предлог Института „Батут“, а односи се на дане Ускрса по грегоријанском календару.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одлучено је да при повратку из Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Македоније и Мађарске за држављане Србије обавезан ПЦР тест, пише Телеграф.

У одлуци даље пише:

„У Упутству о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести КОВИД-19 додаје се нови став 4. који гласи … „Лица која улазе у Републику Србију из држава из става 4. ове тачке, а имају одобрен привремени боравак или стално настањење у тим државама, дозвољен је улазак у Републику Србију под условом да у року од 48 часова од часа преласка државне границе доставе територијално надежном заводу за јавно здравље негативан РТ-ПЦР тест или антиген тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије Републике Србије“.

Међутим, ова одлука се не односи на оне који су потпуно вакцинисани (са обе дозе, односно једном дозом у случају вакцинације АстраЗенека вакцином) у Србији и који о томе имају потврду која је издата од стране здравствене установе.

Ово упутство ступа на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“, а то је  2. април.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс