Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Овако ћемо путовати на лето: Детаљно објашњење о садржају ковид пасоша – невакцинисани имају ПРЕПРЕКУ!

Зелени дигитални сертификати, који ће у доба пандемије вируса корона омогућити слободно путовање унутар граница ЕУ, требало би да почну да се користе до 1. јуна 2021. године.

То значи да ће тада коначно бити познато како ћемо тачно посећивати земље ЕУ, а за сада се зна да ће ковид пасоши садржати доказ о примљеној вакцини против корона вируса, негативан тест на корону или присуство антитела код оних који су прележали ковид.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сертификати ће, како је најавила Европска комисија, бити бесплатни, а за особе који немају мобилне телефоне или се њима не служе на располагању ће бити сертификати на папиру.

Кључ сертификата је QR код – графички код састављен од црно-белих квадрата који садржи личне податке, а у дигиталној верзији пасоша биће садржани QR код, држава порекла и подаци о (не)вакцинисању. Подаци о вакцинацији, тестирању или опоравку од ковида које се издају у Србији већ садрже QR код.

Планирано је да папирна верзија “ковид пасоша” садржи личне детаље попут имена и презимена, датума рођења и број пасоша који је оверен QR кодом, са детаљима да ли је путник вакцинисан и да ли је био носилац заразе. Од оних који нису ни вакцинисани, нити су прележали ковид тражиће се ПЦР тест, чији ће статус ту моћи да се види.

За путовање у Грчку ствари су већ јасне – ова земља признаје све вакцине против вируса корона, а они који се нису вакцинисали треба да покажу на увид ПЦР или антигенски тест. Ако су међу путницима и малишани, за децу до 10 година неће бити потребни тестови, док ће за старију децу, која нису вакцинисана, такође бити потребан негативан тест.

Тренутно је за улазак у Грчку потребно да ПЦР тест не буде старији од 72 сата, а остаје да се види да ли ће исти рок важити и од 14. маја кад та земља отвара границе за туристе.

Како ћемо у Италију у шопинг?

А како ће у пракси изгледати када грађанин Србије крене, рецимо у Италију, или било коју другу земљу Европске Уније?

Они који су се вакцинисали Фајзером или АстраЗенеком, не морају да брину, те две вакцине отварају врата свих земаља ЕУ, пошто их је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА). У том случају, путник само треба да преузме апликацију зеленог дигиталног сертификата или да набаве папирну верзију ковид пасоша.

Али, шта са онима који су вакцинисани, али руском вакцином спутњик ве или кинеском Синофарм?

Земље ЕУ моћи ће, баш као и Грчка, да према сопственом нахођењу одлуче да прихвате руске и кинеске вакцине. Мађарска би, рецимо, могла да буде једна од њих, јер је премијер Виктор Орбан управо примио кинеско цепиво Синофарм. Није искључено да тим стопама крене и Италија јер је договорила производњу руске вакцине.

Колико ПЦР тест треба да буде стар?

У сваком случају, грађани који се нису вакцинисали цепивом које је аминовала ЕМА неће остати у четири зида, моћи ће и даље да путују, али имаће додатни трошак јер ће морати да ураде ПЦР или антигенски тест.

Тренутно је једно од питања колико ће тај тест морати да буде стар. Како сада ствари стоје, свака земља ће највероватније моћи да да своју “магичну цифру” у зависности од епидемиолошке ситуације. За улазак у Шпанију, на пример, ПЦР тест не сме да буде старији 72 сата од момента узимања узорка, а исти случај је и са Француском и Барбадосом док је за Данску тај рок 24 сата.

Путници који нису и не намеравају да се вакцинишу из личних или здравствених разлога, неће бити дискирминисани, али моћи ће да скину прашину са пашоша ако ураде тест.

Шта са онима који су прележали корону?

Не тако мали број грађана Србије прележао је корону, а све њих интересује да ли ће им са извештајем о тесту бити омогућено несметано кретање. За сада, одговор је “да”, али само ако је позитиван корона-тест стар најмање 20 дана јер сугерише да путник има антитела.

Остаје још да се види и колико ће зелени сертификати важити – до краја пандемије или краће. Постоји идеја да буду орочени на шест месеци јер толико је процењено да траје дејство вакцине.

Унутар ЕУ се даље воде расправе о подацима који ће бити прихватани. Неке земље имају дилему да ли да прихвате само негативне налазе ПЦР теста или и брзог антигенског теста. Такође, неке земље ЕУ разматрају да уопште не уђу у “пакт” већ намеравају да сачекају док не буде довољно вакцина за све.

Аустрија и још 12 земаља не чекају ЕУ

Аустрија и још 12 земаља Европске уније, међу којима је и Хрватска, нису желеле да чекају договор целе ЕУ о ковид пасошима, већ су се договориле о критеријума за стварање такозваних ковид пасоша који би требало да олакшају туристичка путовања овог лета. На листи су Бугарска, Хрватска, Кипар, Данска, Француска, Немачка, Грчка, Италија, Малта, Португалија, Словенија и Шпанија.

Такозвани зелени пасош би требало ускоро да почне да се примењује, а садржаће сертификат о вакцинацији, сертификат о тестирању ПЦР или антигенски и сертификат о излечењу (најраније од 20. дана од првог позитивног ПЦР теста).

Тај електронски документ биће бесплатан за грађане ЕУ и све припаднике такозваних трећих држава који живе у Унији. Предвиђено је да ти пасоши трају до краја пандемије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц