Србија

Морате знати! ПРИМИЛИ СТЕ РАЗЛИЧИТЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Познати вирусолог решава дилему да ли би требало да бринете!

Сви који су грешком примили по једну дозу различитих вакцина не треба да брину за своје здравље, неће имати теже компликације, само ће повећати имунитет на корону

Случајеви Чачанке која је примила прву дозу „Синофармове“ вакцине, а другу, грешком, „Фајзерове“ и Врањанца чији је редослед био обрнут узбуркали су Србију и забринули многе, тим пре што је жена из Чачка завршила у Хитној, болео ју је стомак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она каже да досад нису рађене клиничке студије о комбинацији различитих вакцина, али особе којима се деси таква грешка не би требало да имају теже нежељене ефекте него што би их имале од две дозе исте вакцине:

– Могуће су нежељене реакције, као и код примања сваке вакцине, попут бола на месту убода, црвенила, отока… Не очекују се никакве теже компликације и та особа не треба да прима трећу дозу вакцине. Примила је две, грешком, нажалост, различите, али ће та друга доза друге вакцине вероватно изазвати јак имунски одговор који ће штитити од короне.

Да нема разлога за панику и бригу, истиче вирусолог проф. др Тања Јовановић.

– Најпре, грешке не би требало никако да се дешавају јер је произвођач предвидео давање вакцине у две дозе са одређеним интервалом, како би особа била комплетно имунизована. Нажалост, грешке се понекад дешавају. Срећом, то не утиче на здравље особе која је примила две различите вакцине јер су сва цепива против коронавируса врло слична и дају сличан имунолошки одговор. Само ће им бити повећан ниво антитела, а тиме и заштите – истиче др Јовановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс