Србија

Морате знати! ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ КИНЕСКУ ВАКЦИНУ! Објављени нови подаци!

Ефикасност вакцине Спутјник В износи 97,6 процената, према резултатима анализе података око 3,8 милиона вакцинисаних Руса, саопштио је Руски фонд за директна улагања (РДИФ).

Национални истраживачки центар Гамалеја и РДИФ објавили су да је ефикасност вакцине Спутњик В на нивоу од 97,6 процената, према резултатима анализе података о учесталости корона вируса код Руса вакцинисаних са обе дозе вакцине, наводи се у саопштењу, пренео је Тас с.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима о вакцинацији 3,8 милиона Руса који су примили обе дозе вакцине током периода од 5. децембра 2020. до 31. марта 2021. године, инциденција која је запоцела 35. дана након прве вакцине износила је само 0,027 одсто.

Ниједан смртни случај међу онима који су примили обе дозе Синофарм

Вакцина против корона вируса кинеске компаније Синофарм за 93 одсто смањује могућност да особа заражена корона вирусом заврши у болници, а за 95 одсто смањује ризик од смештања на интензивну негу, показују резултати студије спроведене у главном граду Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), Абу Дабију.

Истраживање је показало значајно смањење стопе нових случајева корона вируса међу људима који су примили другу дозу вакцине.

Према анализи Центра за јавно здравље Абу Дабија већина оних који су заражени након прве дозе имали су благе симптоме и није им била потребна хоспитализација, преноси портал National News из УАЕ.

Како се истиче, међу онима који су примили обе дозе Синофарм вакцине није забележен ниједан смртни случај.

Утврђено је и да имунитет није гарантован након прележане болести, да ризик од заражавања расте са појавом више мутација, као и да инфекција може касније да доведе до дугорочних здравствених компликација.

У студији се наводи да вакцина Синофарма пружа имунитет најмање шест месеци, али да су неопходна нова истраживања по том питању.

Бугарска неће давати вакцину АстраЗенеке женама млађим од 60

Бугарска је суспендовала употребу вакцине против ковид-19 АстраЗенеке за женске особе млађе од 60 година које имају повећан ризик од тромбозе, изјавио је данас одлазећи министар здравља Костадин Ангелов.

„Вакцина АстраЗенеке неће се давати женама млађим од 60 година које имају повећан ризик од тромбозе или дијагнозу тромбоцитопеније“, рекао је Ангелов новинарима, пренео је Ројтерс.

Он је навео да људи који су већ добили прву дозу АстраЗенеке и нису имали никакве негативне ефекте, треба да добију другу дозу исте вакцине.

Они који не желе да добију другу дозу АстраЗенекине вакцинхе могу да се одлуче за вакцину Фајзер-БиоНТека за 84 дана након прве вакцине, објаснио је Ангелов.

Око 638.400 Бугара је добило прву дозу вакцине против корона вируса, од којих је трећина имунизована вакцином АстраЗенеке.

Ова земља са седам милиона становника очекује да ће добити више од 5,5 милиона доза вакцине до краја јуна, укључујући 3,5 милиона Фајзер-БиоНТека, што ће јој омогућити да достигне колективни имунитет до краја јула, казао је Ангелов.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг