Србија

Морати знати! ДА ЛИ ЋЕ СРБЕ ОПЕТ ДА ВРАЋАЈУ СА ГРАНИЦЕ? Сеничић открива у ком случају се поново спуштају рампе и мењају услови путовања

Након најаве да ће улазак у Грчку ускоро бити омогућен са негативним ПЦР тестом и потврдом о вакцинацији, многи се питају колико је ова одлука сигурна и дугорочна, као и постоји ли ризик да се она промени током сезоне.

Министри туризма Србије и Грчке, Татјана Матић и Харис Теохарис договорили су се недавно у Београду да ће грађани Србије ове године моћи на летовање уз потврду да су вакцинисани било којом вакцином или уз негативан ПЦР или брзи тест, а да ће грчке границе за наше туристе бити отворене највероватније већ средином априла, и ако сезона званично почиње 14. маја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли је оваква одлука дугорочна и постоји ли гаранција да српски туристи неће бити враћени са границе као што се догађало прошле године, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA), Александар Сеничић каже да су шансе за то минималне.

Не може да нам буде гарантовано да ће границе остати отворене, јер тренутно не постоје гаранције тог типа, каже Сеничић.

– Знамо да је став Грчке да ове године не затвара границе и имамо њихово обећање. Наравно, уколико дође до експолозије заражених од 15 или 20.000, они имају право да одлучују о томе. Сада, ниједним гестом није речено да постоји шанса за то. Њима је економија у овом тренутку јако важна и све ће урадити да сезона буде успешна – каже Сеничић.

Уколико би се услови погоршали, најпре може да дође до ревизије услова за улазак у земљу, а не враћања са граница.

– То би значило да не би више важио антигенски тест, већ само ПЦР тест и сертификат о вакцини. Ако се то деси, Грци то морају да јаве 10 дана унапред, како би се наши путници припремили. То што су нам омогућили антигенски тест је велика предност зато што је јефтинијии ради се у приватним лабораторијама, па се надам да се то неће мењати – каже Сеничић.

Ми смо прошле године имали потписан протокол, али ситуација се измакла контроли, подсећа Сеничић.

– Прошле године смо доста неодговорно полазили на пут са симтомима и имали смо велики број оболелих путника. Не верујем да то ове године може да се деси, јер постоје веће контроле, тестови ће се радити на случајном узорку на граници, Грчка је предузела многе мере превенције у туризму – каже наш саговорник.

Према његовим речима, очекује се да у Грчкој буде вакцинисано између три и четири милиона Грка до средине маја, док су приоритет запослени у туристичком сектору. Запослени ће имати обавезу да раде брзе тестове на свака три дана, како би и гости били заштићени.

– Сезона ће се реализовати у 90 одсто случајева и заменски ваучери ће бити искоришћени. Наравно, уколико дође до било каквих промена око уласка у Грчку, и даље важи законска одредба да новац мора бити враћен до јануара следеће године и око тога нема никакве дилеме – каже Сеничић.

Како је недавно речено за медије, све око договора Србије и Грчке ће се прецизирати у наредних 15 дана, када треба очекивати потписивање споразума.

– Тада ће се конкретно знати још неки детаљи. Имамо уверавања са грчке стране да ћемо до средине или краја маја имати могућност и да путујемо преко Северне Македоније, да ће прелаз Евзони бити отворен – рекао је Сеничић.

Подсетимо, грчки министар туризма Харис Теохарис најавио је да Грчка планира пробно отварање сезоне у априлу за грађане одабраних земаља са високом стопом вакцинације, међу којима је и Србија.

– Као што смо најавили, сезона ће почети 14. маја за већину земаља, за грађане који су вакцинисани, имају негативан тест или су прележали ковид-19″, рекао је грчки министар.

Ипак, најављује отварање пробне сезоне и пре тог датума.

– Имамо план да пробна сезона почне у априлу, пре Ускрса за неколико одабраних земаља са високом стопом вакцинације, а Србија је једна од њих – изјавио је Теохарис.

Додаје да још увек не може да говори о датуму јер доста тога зависи од здравствене ситуације у априлу, али да су грчке власти прилично уверене да могу почети отварање у другој половини априла.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Мондо