Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Предлог Агенције за безбедност саобраћаја – ТРАЈНО ОДУЗИМАЊЕ ДОЗВОЛЕ БАХАТИМ ВОЗАЧИМА!

Агенција за безбедност саобраћаја предложиће да измене Закона о безбедности саобаћаја предвиде и трајно одузимање возачке дозволе и возила несавесним возачима који нису спремни да промене своје понашање, најавио је директор Агенције Душко Пешић

Пешић је гостујући у Уранку на телевизији К1, рекао да се то односи на оне најупорније несавесне возаче, који се и поред казни и даље понашају ризично у саобраћају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада иду измене закона и то ће бити један од предлога Агенције, додао је Пешић.

Навео је да је током осам година у Агенцији било више од 8.000 возача који су сакупили 18 казнених поена и морали поново да прођу обуку, али да је међу њима било и 32 оних који су до сада два пута изгубили возачку дозволу.

„Међу онима који су сакупили 18 казнених поена било је и 12 доктора наука“, додао је Пешић.

Упозорио је да су када је лепо време, током летњих месеци, међу најугроженијим учесницима у саобраћају пешаци, бициклисти и мотоциклисти.

Пешић наводи да су током лета готово иделани услови за вожњу, али да опет у том периоду има највише страдалих у саобраћајним незгодама.

Каже да највише погинулих у саобраћајним незгодама возачи и путници у путничким возилима, око 45-46 одсто, да четвртину свих погинулих у саобраћају чине пешаци, док је сваки десети погинули мотоциклиста.

Пешић је напоменуо да се возачи баш због добрих услова за вожњу опусте током летњих месеци и упозорио да је веома опасно када возачи користе мобилни телефон током вожње, а нарочито када куцају поруке.

Каже да 36 одсто возача који су се сударили са мотоциклистима прво наведу да их нису видели, као и да 45 одсто мотоциклиста настрада у судару са путничким аутомобилима.

Око 36 одсто мотоциклиста погине у саобраћају без судара односно због коловоза или услед избегања судара, додао је Пешић.

Директор АБС је апелово на возаче да због лепшег вемена и повећаног број мотоциклиста обрате више пажње на њих у саобраћају, да више користе ретровизоре и жмигавце.

Са друге стране, мотоциклисти су мање уочљиви, али и често претичу са десне стране, где их возачи других возила не очекују, додао је Пешић.

Он је поводом недавне несреће у којој је погинуо дечак на који је возио ролере апеловао на родитеље да обрате пажњу где њихова деца возе ролере, скејт и слично.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг