Русија Свет

Настао хаос! АМЕРИКА ШАЉЕ БРОДОВЕ У ЦРНО МОРЕ: Ово је отворена претња Русији! Следи велики војни сукоб?

Обе стране гомилају трупе према границама

Америка би због “пораста активности Русије” у близини граница Украјине могла да упути војне бродове у Црно море, објавио је амерички ТВ канал Си-Ен-Ен позивајући се на војне изворе, а преноси РИА.

Како је навео саговорник телевизије, таква одлука се разматра и могла би да буде донета као знак подршке Украјини, али и као посебан сигнал Москви.

САД су дужне да, у складу са Конвенцијом из Монтреа, 14 дана раније обавесте о кретању бродова ка Црном мору, али да ли је то већ учињен није познато.

Подсетимо, врховни командант украјинске војске Руслан Хомчак раније је изнео тврдњу да Русија наводно постепено нагомилава снаге на граници са Украјином, чиме угрожава њену војну безбедност.

Тим поводом портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс је недавно изјавио да је Вашингтон затражио објашњење од Москве у вези са ескалацијом “руске агресије” и премештањем руских трупа у близини граница Украјине.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одговорио је да премештање руске војске на територији Русије не би требало да брине друге државе, јер их ни на који начин не угрожава.

Ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com/rs.sputniknews.com