Србија

Немачки посланик открио све! Америка је главни кривац за сукоб Русије и Чешке! Иза свега се крије нешто језиво!

СУКОБ између Русије и Чешке по свему судећи изрежирала је америчка администрација, изјавио је члан комитета за међународне послове немачког Бундестага Валдемар Гердт.

Према његовом мишљењу, дипломатска криза у односима Русије и Чешке поклопила се са доласком на власт новог америчког председника Џоа Бајдена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Бајденова странка је странка рата и то доказује веома јасно. Он је већ толико сукоба погоршао…То се другачије не може оценити. И та ситуација…Она је највероватније у програму нове америчке политике. То је било изрежирано и реализовано – рекао је Гердт за телевизију „360“.

Према његовом мишљењу, спољнополитичке одлуке Прага условљене су „потчињавањем притиску стране, која се не може одбити“.

– Али морамо се потрудити како ситуација не би прешла тачку без повратка – нагласио је посланик.

Он је на крају ипак изразио наду да ће здрав разум и слобода доношења одлука превладати.

Подсетимо, премијер Чешке Андреј Бабиш прошле седмице је саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата.

Следећег дана Русија је 20 запослених у чешкој амбасади прогласила за персоне нон грата. Након тога је Министарство спољних послова Чешке одлучило да број запослених у амбасади Русије у Прагу до краја маја изједначи са бројем запослених у чешком представништву у Русији, што значи да би Праг требало да напусти око 70 запослених у руској амбасади.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс